Geldzorgen maken mensen ziek. Pas wanneer schulden en geldzorgen opgelost zijn, kunnen mensen de concentratie opbrengen om te functioneren, te re-integreren en een zorgtraject succesvol te doorlopen. 

De ongelijkheid tussen rijk en arm stijgt al decennia en de lasten voor de minima zijn de afgelopen jaren fors verder gestegen. Wij kiezen voor ruimhartige inkomensondersteuning, zodat mensen met een minimuminkomen of werkende armen zich niet uitgesloten voelen en hun kinderen gewoon mee kunnen doen aan educatieve, sportieve en culturele activiteiten. Daarom moeten minimaregelingen toegankelijk, zichtbaar en ruimhartig zijn. 

Minimaregelingen kunnen met een enkelvoudige procedure worden aangevraagd en zo mogelijk automatisch worden verstrekt. Er komt één aanvraagformulier voor alle regelingen: een snel-loket. Mensen worden indien nodig geholpen bij het aanvragen van allerlei voorzieningen, toelages en regelingen. Het niet-gebruik van minimaregelingen willen we tegengaan.

Assen start met een vertrouwensexperiment in de bijstand. Het uitgangspunt moet vertrouwen zijn in plaats van wantrouwen. Minder regels en meer vrijheid om bij te verdienen. 

Ook gaat Assen lokaal experimenteren met een basisinkomen.

Een huishouden met meerdere problemen krijgt één verantwoordelijke hulpverlener.

Assen helpt mensen met schulden altijd, maar we proberen het ontstaan van schulden nog beter te voorkomen. Het gemeentelijk beleid ten aanzien van sociale leningen wordt uitgebreid.

In Assen mogen mensen niet de dupe worden van te veel bezuinigen boven op elkaar (stapeling).

Steeds meer mensen kunnen hun energierekening niet betalen. Daarom is het aanpakken van energiearmoede de komende jaren een prioriteit in de strijd tegen armoede.

Hulp waarom wordt gevraagd, is altijd beschikbaar!