Voor iedere wijk wordt een groenplan gemaakt. Daarin staat hoe we -uiteraard voor en door de bewoners- de vergroening vormgeven, met als rode draad: stenen vervangen door groen. De ontstening en vergroening geldt voor de openbare ruimte én de particuliere kavels, waaronder bedrijfsterreinen en scholencomplexen. Ook bewoners van huizen worden gestimuleerd. Een groensubsidie wordt gefinancierd door een tegeltax.
Het vervangen van riolering en bestrating vormt een goede aanleiding om ook de straat te vergroenen met een diversiteit aan bomen in grote plantvakken.
Om dieren in de natuur de ruimte te geven, laten we groene gebieden zoveel mogelijk op elkaar aansluiten: er wordt een stedelijke Ecologische Hoofd Structuur ontwikkeld.
Bij het beheer van het gemeentelijke groen staan biodiversiteit en bescherming van dieren en hun leefgebied voorop. Assen ontwikkelt een eigen Gedragscode Flora en Fauna.
Bestaand groen blijft groen. De groene parels zoals het Asserbos, Lariks en Valkenstein, maar ook de vele lanen en groene gebieden worden behouden. Ze worden ook goed beheerd op zo’n manier dat zich zoveel mogelijk natuurwaarden ontwikkelen. Het beheer gebeurt door medewerkers en bedrijven die zijn gespecialiseerd in ecologisch beheer. Ook beeldbepalende en monumentale bomen en boomstructuren blijven staan. De groene gebieden en bomen worden beschermd in bestemmingsplannen of straks het Omgevingsplan.
De aanvraag voor het kappen van bomen wordt verplicht bij bomen met een doorsnede van 20 cm of meer.
GroenLinks werkt aan vergroening van de stad. Plekken met beton en steen worden vergroend. Terreinen die tijdelijk braak liggen worden ingericht met eenvoudig tijdelijk groen. Buurtbewoners die gezamenlijk hun straat/buurt willen vergroenen komen in aanmerking voor ondersteuning en subsidie.