GroenLinks wil investeren in de stem van de jeugd: door die actief in te betrekken bij vernieuwing en verandering, bijvoorbeeld via de Jongerenraad, dragen we bij aan de gebalanceerd Assen.
Jongeren moeten zorgeloos kunnen opgroeien in hun eigen omgeving. GroenLinks zet daarom in op het voorkomen van problemen op latere leeftijd. Kinderrechten zijn daarbij ons moreel kompas en onze meetlat. De gemeente helpt jongeren en kinderen als ze problemen hebben. Daarbij geldt dat we niet over maar altijd met ouders en kinderen praten.
De gemeente is ervoor verantwoordelijk dat iedere jongere de hulp krijgt die hij of zij nodig heeft. De grote opdracht is om sneller en beter hulp te bieden zodat zwaardere zorg niet nodig is. Als het nodig is, moet een jongere tijdig worden doorverwezen naar specialistische hulp.
Regionale samenwerking is nodig bij de inkoop van de bovenregionale en regionale jeugdzorg.
In de jeugdzorg staat de persoonlijke benadering voorop (maatwerk) en wordt de hulp zoveel mogelijk op wijk- of gemeenteniveau georganiseerd. De betrokken professionals krijgen meer handelingsvrijheid en bureaucratie wordt tegengegaan. Tevens moet er een financiële ontschotting in de zorg plaatsvinden.
Wij voorkomen dat er wachtlijsten voor jeugdzorg blijven bestaan of opnieuw ontstaan. Dat doen we door andere lokale aanbieders als Physis en Bodart in te schakelen en niet alles te contracteren met enkele grote zorgaanbieders. Wachtlijsten zijn onacceptabel. In de jeugdgezondheidszorg (JGZ) wordt de leeftijd verhoogd naar 23 jaar, zodat een soepele overgang naar de volwassengezondheidszorg wordt gegarandeerd.
GroenLinks wil voldoende groene speelplekken voor kinderen en jongeren van alle leeftijden. Een deel van de speelplaatsen wordt ingericht als natuurspeelplaats. Schoolpleinen worden onderdeel van de openbare buitenspeelruimte en worden groener en met minder stenen.
Iedere lente wordt er een ‘wijk-kijk’ georganiseerd: samen met de buurtkinderen inspecteert de gemeente de speelplekken. Wat kapot is wordt gerepareerd of vervangen en rommel wordt opgeruimd. De gemeente staat open voor initiatieven en wensen van de jeugd.
De Jongerenraad moet behouden blijven en voldoende budget krijgen voor ideeën en activiteiten. De Jongerenraad geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het gemeentebestuur en de politieke partijen. Investeren in het voorkomen van grotere problemen is heel belangrijk. Er moet laagdrempelige informatie en advies beschikbaar zijn en een goed preventief aanbod, zoals opvoedondersteuning.
Alcoholmisbruik onder jongeren is een probleem. GroenLinks zet alles op alles om alcoholmisbruik tegen te gaan. De Go-Zero feesten worden uitgebreid.
De jongerenwerker moet terugkeren in de wijk. GroenLinks steunt nieuwe initiatieven zoals Samen Werken Aan Grip (SWAG) in Salland. Dit project voor en met jongeren is een groot succes en moet worden uitgebreid naar andere wijken en scholen.
Problemen met hangjongeren lossen we samen met de jongeren en de omwonenden op. We pleiten voor het opzetten van een jongerenbuurtbemiddeling. Daarnaast willen we onderzoeken of en waar hangplekken voor jongeren kunnen worden gelokaliseerd.