Voorzitter,

Op de nut en noodzaak van de warmtevisie zijn we vorige week al ingegaan. We zien de grote urgentie om nu stappen te ondernemen om een leefbare wereld achter te laten voor onze kinderen en hun kinderen. We hebben gevraagd om snel en goed te kijken naar de mogelijkheden van geothermie en om een plan B, een terugvaloptie mocht geothermie geen haalbare kaart zijn. Waterstof niet uit het oog verliezen, maar voor nu geen reëel alternatief We hebben ook gezegd dat als je een route uitstippelt naar 2050 de routekaart in deze Warmtevisie een logisch vertrekpunt is.

Verder ging het deze week vooral om beeldvorming en communicatie. Twee sterk met elkaar samenhangende begrippen. Voor communicatie heb je een zender en een ontvanger nodig.

De gemeente is in dit geval de zender. Daar waar het signaal onvoldoende is of de boodschap niet helder genoeg is, heeft de gemeente een taak dit bij te stellen en te verbeteren. Goede voorlichting, goed overleg en samen optrekken met de inwoners zijn sleutelwoorden. 

Als daar steken zijn gevallen betreuren we dat en moet alles in het werk gesteld worden om dit te herstellen En dat is ook precies wat de bedoeling is van de nog op te stellen wijkvisie. 
Daarbij zijn de uitgangspunten ‘haalbaar en betaalbaar’, ‘samen met de inwoners’  en ‘woonlastenneutraal’. Binnen dat speelveld moeten we samen gaan uitvinden wat kan en het best is. In die zin worden nu nog geen onherroepelijke keuzes gemaakt, er staat nog niets vast. De Warmtevisie is slechts de kaart hoe de gemeente samen met de inwoners van A naar B denkt te kunnen reizen.  De reis moet nog beginnen en onderweg komen we ongetwijfeld verrassingen tegen en zal de route aangepast worden. In de verschillende wijkvisies, de updates van de warmtevisie iedere vijf jaar, krijgt dit alles zijn beslag en werken we naar een aardgasloos Assen in 2050.  Maar je moet wel ergens beginnen aan die reis….
Voorzitter, samenvattend. GroenLinks onderschrijft de Warmtevisie en wil het college op het hart drukken zijn stinkende best te doen om samen met de inwoners van Kloosterveen het gesprek aan te gaan, het nu deels geschade vertrouwen terug te winnen en het komende jaar tot een wijkvisie te komen die gedragen wordt door de inwoners. Daarvoor moet de gemeente de juiste signalen uitzenden en zorgen op dezelfde frequentie af te stemmen als de ontvanger van de inwoners.