GroenLinks en PvdA Assen hebben onderstaande nu voorgelegd aan de burgemeester en wethouders van Assen.

 

Schriftelijke vragen: Toepassing van de NEN 9120-norm bij de verbouwing van het stadhuis en de diversiteits- en inclusieagenda

 

Aan het College van de gemeente Assen,

 

Gebouwen moeten voor iedereen toegankelijk en bruikbaar zijn, ongeacht hun fysieke capaciteiten. Belangrijk, want Nederland is voor minimaal 2 miljoen mensen niet toegankelijk. Deze diversiteit aan individuen met verschillende lichamelijke behoeften moet worden erkend en ondersteund door de gebouwde omgeving

Deze hele groep heeft in het dagelijks leven te maken met problemen bij het binnengaan en bewegen in openbare gebouwen of zelfs woningen. Denk aan drempels, ingangen met trappen, het afwezig zijn van liften, te nauwe doorgangen, afwezigheid van symbolen of goede bewegwijzering, toiletten die niet groot genoeg zijn of congreszalen die niet goed zijn uitgerust met voldoende faciliteiten voor minder mobiele mensen.

 

Er is een norm opgesteld, namelijk NEN 9120, die wil hier verandering in brengen en inclusiviteit bevorderen door ervoor te zorgen dat verticale en horizontale bewegingen gemakkelijker worden voor iedereen.

 

Zoals het nu lijkt wordt deze norm per 1 januari 2025 definitief. Deze norm gaat over hoe openbare gebouwen toegankelijk moeten zijn voor iedereen. GroenLinks Assen en de PvdA vinden het heel belangrijk dat gebouwen en ruimtes voor iedereen goed bereikbaar zijn, dus ook voor mensen met een beperking.

 

Voor de zomer heeft de gemeenteraad ingestemd met de verbouwing van het stadhuis en met de Diversiteits- en Inclusieagenda, die van Assen een inclusieve stad wil maken.

 

Wij hebben hierover de volgende vragen:

 

1. Verbouwing van het stadhuis

o Wordt er bij de verbouwing van het stadhuis rekening gehouden met de nieuwe NEN 9120-norm voor toegankelijkheid van gebouwen?

o Zo ja, hoe zorgt de gemeente ervoor dat deze norm bij de verbouwing wordt nageleefd?

o Als er wordt afgeweken van deze norm, kunt u dan uitleggen waarom dat zo is en hoe de gemeente dan toch zorgt voor een toegankelijk stadhuis?

 

2. Diversiteits- en Inclusieagenda

o Gaat de gemeente deze norm ook gebruiken bij de bouw of aanpassing van andere openbare gebouwen, zodat iedereen er makkelijk gebruik van kan maken?

o Hoe worden mensen met een beperking betrokken bij de plannen voor een toegankelijk stadhuis en andere projecten in de stad?

 

3. Controle en handhaving

o Hoe zorgt de gemeente ervoor dat deze norm tijdens en na de verbouwing van het stadhuis en andere projecten wordt nageleefd?

o Komt er een moment waarop wordt gekeken of het vernieuwde stadhuis en andere gebouwen voldoen aan de NEN 9120-norm?

 

Wij horen graag uw antwoord op deze vragen.

 

In afwachting van uw beantwoording.

 

Ria Haan, Cindy Vorselman

GroenLinks Assen,  PvdA Assen