Onze bijdrage en visie op de kaderbrief 2025.

Beste aanwezigen,
Vandaag wil ik namens GroenLinks een paar belangrijke punten aan de orde stellen met betrekking tot de Kaderbrief 2025. Het betreft duurzaamheid en groen, de maatschappelijke initiatieven, de gemeentelijke reserves, personele bezetting van de gemeente en het cruciale jaar 2026.

1, Duurzaamheid en Groen
Assen doet het goed met de energietransitie, maar volgens onze fractie moeten we het gaspedaal nog harder intrappen om onze doelen snel te bereiken. Klimaatverandering wordt onder andere veroorzaakt door gebruik van fossiele brandstoffen om onze huizen te verwarmen en gebruik van onze mobiliteit. Door klimaatverandering vernietigd onze natuur en dat heeft verregaande gevolgen voor onze voedselketen en alles wat in de natuur leeft. Laten we plankgas naar klimaatneutraal gaan. Dit helpt ook bij klimaatadaptatie.

Klimaatadaptatie zorgt voor schaduwrijke plekken die hittestress verminderen en de risico’s van extreem weer beperken. Daarnaast biedt het een goed leefklimaat voor dieren. We moeten ervoor zorgen dat het groen goed wordt onderhouden vooral op de plaatsen waar nu achterstallig onderhoud is. Zo dragen we bij aan het verbeteren en versterken van de biodiversiteit en een gezonde leefomgeving in Assen.

2. Maatschappelijke Initiatieven
Vervolgens willen we het hebben over de maatschappelijke initiatieven in onze gemeente. Helaas zien we dat dit college onvoldoende ondersteuning biedt aan nieuwe woonruimteprojecten en extra maatschappelijke initiatieven. Voorbeelden hiervan zijn Stichting Ongeeikt en de Sociale Winkel die belangrijk werk doen, maar niet de nodige steun ontvangen. Bovendien zijn er problemen voor initiatieven zoals de Knarrenhof en de Noabershop door een gebrek aan ruimte en faciliteiten. 
Wij roepen het college op om proactief mee te denken en te investeren in deze belangrijke initiatieven. Het is van cruciaal belang dat de gemeente de voorwaarden creëert waaronder deze organisaties kunnen floreren en bijdragen aan een sterkere, inclusievere gemeenschap.

Assen groeit, meer inwoners betekent dat er ook meer eerstelijnszorg (huisarts, fysio en tandarts) nodig is. Er zijn te weinig betaalbare praktijkruimtes, wat de zorgtoegang in onze gemeente belemmert. Al met al moeten we werken aan een sterkere gemeenschap, waar ruimte moet zijn voor een goede gezondheidszorg. Onze fractie is hierover in gesprek met de organisatie Dokter Drenthe en zal na het reces hierop terugkomen.

3. Gemeentelijke Reserves en Subsidies
Uit de kaderbrief blijkt dat er nog steeds veel geld naar de algemene reserve gaat.  De vraag die wij ons stellen is: waarom blijft er zoveel geld over? Durven inwoners wel subsidies aan te vragen? En kunnen ze vinden hoe ze dit moeten doen? Dit roept vragen op over de bekendheid en toegankelijkheid van subsidievormen.  Een voorbeeld is dat er meer inwoners van Assen energiearmoede hebben en de subsidie terugstroomt naar de algemene reserve.

Wat doet de gemeente om ervoor te zorgen dat inwoners en organisaties weten welke subsidies beschikbaar zijn en hoe ze die kunnen aanvragen? En hoe maken we de drempel zo laag, dat inwoners ze ook durven aan te vragen en niet bang hoeven te zijn dat ze de subsidie later terug hoeven te betalen.

Wij pleiten voor een heldere en toegankelijke communicatie over subsidies. Het moet voor iedereen duidelijk zijn welke mogelijkheden er zijn en hoe men hier gebruik van kan maken. Daarnaast moet de gemeente inwoners proactief benaderen en ondersteunen waar nodig is.

Daarom dienen we motie over energiearmoede mee in. Wel willen we benadrukken dat er veel meer vormen van armoede zijn, die allemaal door de gemeente ondersteund moeten worden. Dus alleen met de aanpak van energiearmoede zijn we er nog niet.

4. Personele Bezetting van de gemeente
Tijdens de behandeling van de Jaarrekening 2023 werd bevestigd wat de fractie van GroenLinks al jaren dacht: de uitvoering van het beleid staat onder druk door het tekort aan beschikbare middelen, vooral aan personeel bij de Gemeente Assen. Wij verwachten dan ook dat er bij de Begroting 2025 aandacht is voor de benodigde middelen, zowel in geld als in mensen, voor alle bestaande en nieuwe taken. 

Zoals de wethouder zei: "We hadden graag meer willen doen als we maar een paar extra mensen hadden gehad." Laten we die mensen in dienst nemen, opleiden en inzetten om de ambities en plannen van het College en de raad uit te voeren.
Het tekort aan personeel merken we ook bij het uitvoeren van preventie in de zorg. Met meer personeel, kan de preventie in de zorg verbeterd worden en daarmee de duurdere zorg verminderd worden. Een voorbeeld van toegankelijke preventie is het oprichten van een herstelacademie. De fractie van GroenLinks heeft hier schriftelijke vragen over gesteld en zal na het reces waarschijnlijk met een uitgewerkte motie hiervoor komen. Om de preventie in de zorg de komende jaren te waarborgen, dienen we de motie Preventie Zorg in. Voorzitter, wilt u de motie voorlezen?

5. Ravijnjaar 2026 en de Toekomst
Een ander punt is het zogenaamde "ravijnjaar" 2026. Dit college zoekt uit wat de gevolgen voor de bezuinigingen in 2026 zijn en zal de uitkomsten verwerken in de begroting 2026, die eind 2025 gepresenteerd worden. GroenLinks vindt dit te laat.
GroenLinks kiest voor een andere benadering. Wij geloven in wat wél kan, zelfs bij bezuinigingen. Investeren in verduurzaming, wonen, jongeren en activiteiten in de wijken moet voorop blijven staan. We kunnen niet stil blijven staan terwijl de wereld om ons heen verandert. Assen moet bestuurd worden met visie en lef, ook in moeilijke tijden.

Samenvattend, roepen wij het college op om daadkrachtiger en transparanter te zijn in haar beleid, meer steun te geven aan maatschappelijke initiatieven, om de toegankelijkheid van subsidies te verbeteren, en om moedige keuzes te maken voor de toekomst van onze stad. Samen kunnen we Assen sterker en duurzamer maken

Fractie GroenLinks Assen