VROUW MET POWER

“Denk eens na over een vrouw die voor jou belangrijk is (geweest) en dan ook denkend aan het thema, wie heeft jou beïnvloed, heet impact gemaakt?”

Deze vraag kreeg ik voorgeschoteld vanuit ons campagneteam in verband met Internationale Vrouwendag op 8 maart 2021.

Als ik kijk naar mijn betrokkenheid bij de lokale politiek kom ik toch terecht op mijn moeder. Nu is een moeder vaker de belangrijke vrouw in het leven van haar kind(eren) maar mijn moeder, Hennie Marskamp-Teesselink, was dat ook in politiek opzicht. Ik ben geboren en getogen in Hellendoorn en dat was in de jaren ‘70/’80 een bolwerk van het CDA, welke partij verkiezing op verkiezing een absolute meerderheid had in de gemeenteraad in die tijd.

De gemeentepolitiek in Hellendoorn was wel een zaak van mannen. Vrouwelijke raadsleden waren er niet in Hellendoorn. Mijn moeder, die al een tijd bestuurlijk actief was, had op een gegeven moment de stoute schoenen aangetrokken en zich bij het CDA (waar ze van ‘huis uit’ lid van was geworden via een van de ‘bloedgroepen’) gemeld als kandidaat-raadslid voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Ze kwam zowaar op de lijst te staan maar wel op een met zekerheid onverkiesbare plaats, dus dat dat schoot niet echt op. Bij het plaatselijke CDA dachten ze zo de kool en de geit te sparen.

Maar men had buiten de waard gerekend, want de plaatselijke Vrouwenraad, waarvan mijn moeder een lange tijd voorzitter was geweest, zette een actie op touw om haar met voorkeurstemmen toch in de raad te krijgen. Die opzet slaagde glansrijk: met 2 x het aantal benodigde voorkeursstemmen werd zij in de raad gekozen, dit tot ontsteltenis van de mannenbroeders van het CDA. Daarmee werd ze het eerste vrouwelijke raadslid in Hellendoorn eind jaren ’70.