Samen met Cindy Vorselman van de PvdA heeft zij een motie ingediend waarin verzocht wordt om de tekst van Artikel 1 van de Grondwet op de muur van het Stadhuis te plaatsen. Deze tekst is de basis waarop alle beslissingen in de gemeenteraad genomen worden. Deze motie is raadsbreed aangenomen. Voor meer informatie over onze standpunten zie de spreektekst op onze website.

Belangrijk is het dat we samen werken aan een stad waar iedereen zichzelf kan zijn en zich veilig voelt. Laten we zorgen voor een Assen waar niemand wordt buitengesloten. Alleen samen kunnen we een stad maken waar iedereen zich thuis voelt en waar diversiteit gevierd wordt.

Spreektekst:

Vandaag hebben we het over iets belangrijks: iedereen moet zichzelf kunnen zijn en zich veilig voelen. Bij GroenLinks Assen vinden we dat iedereen erbij hoort. Het maakt niet uit wie je bent, waar je vandaan komt of hoe je je voelt; iedereen verdient een plek waar je jezelf thuis voelt.
`
Al jaren ben ik actief als VN-ambassadeur in Assen en ga ik in gesprek met andere ambassadeurs en inwoners om samen te kijken wat er nog veranderd kan worden in Assen om meer inclusiever te worden. Goed dat deze ambassadeurs nu samen een toegankelijkheidswerkgroep vormen.

Het toevoegen van een regenboogbeleid aan het inclusiebeleid is belangrijk om de aandacht te vragen voor LHBTI+ personen. Dit helpt een omgeving te creëren waarin iedereen zich veilig en geaccepteerd voelt, ongeacht je seksuele geaardheid of genderidentiteit.

De gemeente Assen heeft de afgelopen jaren hard gewerkt om onze stad toegankelijker en inclusiever te maken. Maar dit werk is nooit klaar. We moeten ervoor zorgen dat niemand wordt buitengesloten. Daarom willen we geen lijstjes maken met groepen mensen. Iedereen is uniek en iedereen telt mee.

Het eerste artikel van de Grondwet regelt dat je niet mag worden beoordeeld op de zogenaamde groep waartoe je behoort. Dus vrouwen mogen niet anders worden behandeld dan mannen, zwarte mensen niet anders van witte mensen en mensen met een geloof niet anders dan mensen zonder geloof. Zo kan iedereen vrij zijn. Daarom heeft de GroenLinks samen met de PvdA (met dank aan de tip van onze regenboogambassadeur Henk Nijmeijer) de motie om de tekst van Artikel 1 op de muur van de Raadszaal te plaatsen ook opgezet.

Een belangrijke stap is dat dit beleidsstuk ook een uitleg heeft in duidelijke taal, zoals de wethouder in de Consulterende Raadsvergadering beloofd heeft. We hopen dat deze informatie snel beschikbaar is. Zo kan iedereen begrijpen wat hun rechten en mogelijkheden zijn.

Een goed voorbeeld hiervan is het boekje “50 Artikelen over de rechten van mensen met een handicap “van LFB. Dit is de landelijke belangenorganisatie dóór en vóór mensen met een verstandelijke beperking. Dit boekje beschrijft het VN-verdrag Handicap in begrijpelijke taal. Het helpt mensen hun rechten te kennen en te gebruiken. Dit laat ook zien hoe belangrijk duidelijke taal is. Mw. Vorselman zal dit boekje aan u uitdelen.

Laten we samen werken aan een stad waar iedereen zichzelf kan zijn en zich veilig voelt. Laten we zorgen voor een Assen waar niemand wordt buitengesloten. Alleen samen kunnen we een stad maken waar iedereen zich thuis voelt en waar diversiteit gevierd wordt.