Geachte voorzitter,
Vandaag bespreken we de begroting van 2025. Voor GroenLinks staan voorspelbaarheid en betrouwbaarheid van de overheid centraal. Onze inwoners moeten op ons kunnen rekenen en duidelijkheid krijgen over ons beleid. Duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid en transparantie zijn voor ons belangrijk.
1. Natuurbehoud en duurzaamheid bij de Bosbeek
Een concreet voorbeeld is de Bosbeek. De begroeiing werd daar verwaarloosd, en in plaats van herstel is alles afgegraven, waardoor er geen groen meer is. Dit gaat tegen onze visie op duurzaamheid in. Duurzaamheid betekent voor ons zorg voor de natuur en zorgvuldige oplossingen voor de mensen. Daarom pleiten wij voor ‘dubbele duurzaamheid’: goed voor het milieu en de inwoners.
Kritische vraag aan het college: Hoe kan de gemeente beter toezien op de natuurbehoud bij onderhoudsprojecten zoals bij de Bosbeek?
2. Flexwonen en woonruimte
Wonen blijft een belangrijk thema. De gemeente voldoet nu aan het minimum aantal flexwoningen, maar de vraag neemt toe. Flexwonen biedt veel mensen een geschikte en betaalbare oplossing, en we willen deze optie structureel behouden, of het nu in clusters of als losse woningen is.
Kritische vraag aan het college: Is het college bereid om meer ruimte te bieden voor flexwoningen en de vraag naar deze woonvorm actief te blijven ondersteunen?
3. Energietransitie
De energietransitie is een van de grootste uitdagingen voor onze gemeente. Klimaatdoelen zouden voorrang moeten hebben boven bijvoorbeeld welstandseisen, zodat initiatieven voor duurzame energie niet worden belemmerd. We willen dat de gemeente duurzame projecten actief ondersteunt.
Kritische vraag aan het college: Kan de gemeente vereisten zoals welstandseisen versoepelen om de energietransitie en duurzame projecten eenvoudiger te maken?
4. Perspectief en ondersteuning voor bewoners en ondernemers
Inwoners en ondernemers hebben perspectief nodig. Zo zien we dat de vraag naar hulp bij het energieloket enorm is toegenomen, met name van kwetsbare mensen die steun nodig hebben in de energietransitie. Daarom vragen wij om blijvende ondersteuning, zodat mensen niet buiten de boot vallen.
Afval en Grondstoffen
GroenLinks wil dat afval als waardevolle grondstof wordt gezien. Dit kan bijdragen aan een circulaire economie en helpt inwoners om beter afval te scheiden en te recyclen.
5. Energiearmoede
Energiearmoede is een groeiend probleem. Hoewel de gemeente nu hulp biedt aan de kwetsbaarste huishoudens, komen steeds meer mensen in de problemen door stijgende energieprijzen. We hebben een structurele aanpak nodig om energiearmoede effectief te bestrijden.
Kritische vraag aan het college: Wat doet de gemeente om energiearmoede structureel te verminderen en nieuwe gevallen te voorkomen?
6. Preventie
Preventie is een belangrijk onderdeel van betrouwbare zorg, omdat het op de lange termijn kosten bespaart. Toch zien we dat dit thema in de begroting weinig aandacht krijgt. GroenLinks pleit voor meer aandacht voor preventie, om op termijn grote uitgaven en maatschappelijke problemen te voorkomen.
7. Personeelsbeleid
Ten slotte het personeelsbeleid: de gemeente heeft in 2024 geen specifieke cijfers bijgehouden over de instroom van nieuw talent. In 2025 komt er een arbeidsmarktaanpak, waarbij bestaande medewerkers worden betrokken bij het aantrekken van nieuwe collega’s. Voor GroenLinks is het belangrijk dat we duidelijke doelen stellen voor het aantrekken van kwalitatief goed personeel.
Afsluiting
Voorzitter, het komt neer op dit: wij willen een betrouwbare overheid die inwoners zekerheid geeft over wat ze kunnen verwachten. Laten we keuzes maken die goed zijn voor vandaag en de toekomst.