Om wateroverlast te beperken komt er daarom meer ruimte voor water. Dit betekent alternatieve, tijdelijke waterbergingslocaties (parkeergarages, sportvelden, vijvers in parken, wadi’s in bermen) reserveren om de wateroverlast bij extreem hevige regenbuien te kanaliseren. 

Regenwater wordt waar mogelijk niet via het riool afgevoerd, maar vastgehouden in de bodem of afgevoerd naar vijvers, waterpleinen of kanalen. Vergroening en ontstening zijn noodzakelijk. Ook daken van beplanting voorzien en waterpleinen aanleggen helpen.

Assen betrekt bewoners actief bij het klimaatbestendig maken van de gemeente. Infiltratie voor nieuwbouw wordt verplicht gesteld, evenals het afkoppelen van regenpijpen, toepassing van ondergrondse waterkratten en regentonnen en het ontstenen van voor- en achtertuinen.

De komende jaren wordt de riolering vernieuwd. Daarbij wordt het hemelwater apart van het afvalwater ingezameld, voor zover dat nog niet al is gedaan.

De gemeente bevordert het apart inzamelen van toiletwater en huishoudelijk afvalwater. Bij gescheiden watersystemen kunnen energie en grondstoffen makkelijker worden teruggewonnen en medicijnen makkelijker worden verwijderd.

De gemeente stimuleert mogelijkheden om afvalwater als energiebron in te zetten en grondstoffen uit afvalwaterstromen terug te winnen. We zijn zuinig op onze waterwingebieden en ondernemen daar geen verstorende ontwikkelingen.

De gemeente vergroot de bereidheid van inwoners om bewust met water om te gaan.

Om water te besparen stimuleert Assen het gebruik van 'grijs water', hemelwater en waterarme toiletten.

We plaatsen watertappunten, te beginnen op het Koopmansplein, en schaduwrijke bomen om hittestress te voorkomen.