Er komt een openbaar subsidieregister, zodat iedereen kan zien wie subsidie van de gemeente ontvangt. Hierbij moeten ook ‘verborgen subsidies’ worden vermeld, bijvoorbeeld onderhoudswerkzaamheden die voor een bepaalde sportclub worden verricht.

De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld en stimuleert het gebruik van de fiets, het openbaar vervoer, lopen en zero-emissie in plaats van vervuilende dieselvoertuigen.

De gemeenteraad krijgt voldoende ondersteuning om al haar taken naar behoren te kunnen uitoefenen: zowel met betrekking tot de koers van het beleid als wat betreft de controle op de uitvoering daarvan. Op het gebied van personeelsbeleid levert de gemeente kwaliteit. Zeker nu de rek uit de organisatie is, moet de gemeente in het belang van de bewoners zorgen voor tevreden (niet gestreste) ambtenaren. Met voldoende collega’s en steun om hun werk met dezelfde kwaliteit te blijven uitvoeren. Het liefst met ambtenaren met een vast contract en waar dat effectiever is met behulp van externe adviseurs. Wij zijn echter tegen draaideurconstructies. 

Een rationeel werkproces kan leiden tot een dwaze uitkomst. De paarse krokodil is hiervan een icoon. Groen Links stelt voor om een verandermanager aan te stellen. Deze functionaris helpt bij het bestrijden van niet normale uitkomsten en kan als vraagbaak functioneren voor medewerkers van de gemeente.

Ten slotte is het belangrijk om ook samen te werken met andere gemeenten. De menselijke maat is daarin altijd ons eerste uitgangspunt: de gemeente moet zo dicht mogelijk bij haar burgers staan.