Deeleconomie klinkt heel aardig, maar Uber en AirBnB laten ook nadelen zien. Belasting betalen, milieuregels naleven en een fatsoenlijk loon betalen: het hoort er allemaal bij. De gemeente stimuleert de economie ook met toezicht en controle, omdat hierdoor een eerlijke concurrentie ontstaat met eerlijke lonen en bescherming van de leefomgeving. Een voorbeeld is controle op nooduitgangen in winkels.
Als de gemeente taken aanbesteedt, zoals de thuiszorg, let ze in de eerste plaats op kwaliteit en niet alleen op kosten. Ook zaken als duurzaamheid en een goede omgang met personeel (vaste contracten) worden meegenomen in de beslissing.
Met horecaondernemers maakt de gemeente afspraken over veilig uitgaan. Met de belangen van buurtbewoners wordt uiteraard rekening gehouden. Zo wordt duurzame aankleding op terrassen gestimuleerd en zoeken we samen actief naar manieren om vervuiling op straat te voorkomen en het gebruik van plastic materiaal te verminderen.
Europese fondsen benutten we voor gemeentelijk en regionaal beleid. De gemeente is tussenpersoon voor, en ondersteunt bedrijven bij het binnenhalen van Europese subsidies. In het project Sensor 2.0 stelt Assen de gegevens, die zij verzamelt, beschikbaar als open data die niet te herleiden zijn tot personen. Zo krijgen burgers en bedrijven de kans om innovatieve toepassingen te ontwikkelen met overheidsdata.
Leegstaande kantoren en winkels vormen kansen voor verdere economische ontwikkeling. Om hergebruik te stimuleren kan de gemeente een leegstandsverordening en een subsidie voor ombouwen tot woonruimte introduceren.