In het centrum van Assen planten we daarom bomen ter verfraaiing én om de luchtkwaliteit te verbeteren. Waar de luchtvervuiling (fijnstof) schadelijk is voor de gezondheid, neemt de gemeente passende maatregelen, zoals het verlagen van de maximumsnelheid of het afsluiten van routes.

Luchtvervuiling door houtstook in kachels en haarden is hier en daar een hardnekkig probleem. De gemeente start een voorlichtingscampagne over ander stookgedrag (brandstof en stooktijden), over soorten kachels en over de schade voor CARA-patiënten. Daarnaast komt er een stookverbod bij mist en windstil weer en worden roetfilters gestimuleerd.

De gemeente bestrijdt het onkruid op verhardingen en in het openbare groen al op de meest milieuvriendelijke manier. We stimuleren inwoners en bedrijven om onkruid en insecten milieuvriendelijk en zonder bestrijdingsmiddelen te bestrijden.

GroenLinks wil een helder beleid formuleren met betrekking tot UMTS-masten (universal mobile telecommunication system), hoogspanningsleidingen en andere stralingsbronnen in de stedelijke omgeving. Waar mogelijkheden zijn om bronnen te verwijderen, te verplaatsen of anderszins te verminderen in of nabij woongebieden moet de gemeente zich daarvoor sterk maken.

GroenLinks wil geen aardgaswinning of schaliegaswinning in en rondom Assen. Assen wordt een ‘schaliegasvrije gemeente’. Bij de winning van schaliegas en moeilijk winbaar aardgas wordt fracking toegepast, waarbij grote hoeveelheden chemicaliën in de bodem worden gebracht, veel chemisch vervuild water ontstaat of anderszins mechanissche druk wordt uitgeoefend. Schaliegaswinning staat bovendien haaks op het streven naar een fossielvrije energievoorziening in 2040.

Minder geluidsoverlast, lichthinder en zwerfafval

Lawaai in de buurt, troep op straat: dat willen we toch niet? GroenLinks wil daar wat aan doen. 

Om te beginnen gaan we geluidsoverlast door het verkeer aanpakken. Of het nu om de Florijnas gaat of om de A28: we willen de vinger strak aan de pols houden en bij teveel overlast ingrijpen. 

Beperking van geluidsoverlast van het verkeer kan bijvoorbeeld door de aanleg van geluidsarm asfalt, het promoten van stille banden, een snelheidsbeperking of goede doorstroming. Maar ook door plaatsing van geluidsschermen en natuurlijk door een verkeersstructuur die het autogebruik ontmoedigt.

Bij het inrichten van de verkeersstructuur gaan we uit van ‘omgekeerd ontwerpen’. Hierbij wordt eerst gekeken naar de OV-  en fietsontsluiting en daarna pas naar het autoverkeer. Dat zorgt voor kortere reistijden per fiets en OV ten opzichte van de auto.

Ook de toenemende geluidsoverlast door steeds meer evenementen, of dit nu is in de binnenstad, op het TT circuit, bij de Baggelhuizerplas of elders in Assen, is een punt van zorg. Ook hier geldt: de vinger strak aan de pols en ingrijpen waar en als nodig. Assen op de kaart zetten mag niet ten koste gaan van de leefbaarheid van onze inwoners.

Assen wijst vuurwerkvrije zones aan, bijvoorbeeld bij winkelcentra en zieken- en verzorgingshuizen.  Op Oudejaarsnacht verzorgt de gemeente zelf een grote vuurwerkshow. 

De nachten in Assen worden donkerder. Donkere nachten zijn goed voor het welzijn van mens en natuur. Bovendien leveren ze energiebesparing op. Daarom willen we het aantal lantaarnpalen reduceren, de openbare verlichting ’s nachts sterker dimmen, de verlichting beter richten en gebruik maken van bewegingsgestuurde verlichting. 

Uitgangspunt daarbij is: geen openbare verlichting waar het niet nodig is, zoals langs natuurgebieden waar reflecterende belijning volstaat.

Lichthinder is overal, denk ook aan reclames en sportvelden. 

We willen dat de gemeente een Lichtplan ontwikkelt, waarin veiligheid, lichthinder en energieverbruik in balans worden gebracht.

Assen gaat de strijd aan met zwerfafval. GroenLinks wil ook dat gemeente en burgers zich meer zelf verantwoordelijk voelen voor het schoonhouden van de openbare ruimte. De gemeente sluit daarom contracten af met verenigingen en scholen om tegen een vergoeding hun eigen buurt vrij van zwerfafval te houden. Momenten als Nieuwjaars Vegen, NLdoet en de landelijke Opschoondag spelen hierbij een rol.

De gemeente doet mee aan het project Schoon Belonen. Hierin faciliteert de gemeente inzameling van zwerfvuil door scholen, sportclubs en particulieren en gescheiden inzameling bij scholen en erenigingen. Deelnemers krijgen inzamelbakken voor binnen en buiten. 

Via de Vereniging nederlandse Gemeenten (VNG) blijft Assen pleiten voor uitbreiding van het statiegeld om zwerfvuil te voorkomen. We willen zorgen voor voldoende gescheiden afvalbakken in de openbare ruimte, die op tijd worden geleegd.