De eigen organisatie van onze gemeenten willen we al in 2030 klimaatneutraal hebben. 

Assen stelt een klimaatstress-test op en inventariseert waar bij hevige regenval wateroverlast ontstaat. Voor de oplossing en aanpassing van bijvoorbeeld het rioolstelsel wordt een voorziening met een fonds in het leven geroepen.

Eind 2020 wordt ‘bijna energieneutraal bouwen’ landelijk verplicht. Dat ligt vast in Europees en Nederlands overheidsbeleid. De gemeente maakt daarom alle nieuwbouw energieneutraal. Dit kan bijvoorbeeld door goede isolatie, groene daken, zonnepanelen en warmtepompen. 

Bij de ontwikkeling van nieuwbouwprojecten stelt de gemeente als eis dat deze niet meer worden aangesloten op het aardgasnet.

Bij stadsvernieuwing en/of vernieuwing van het bestaande aardgasnet wordt onderzocht welke alternatieven mogelijk zijn, in samenwerking met belanghebbenden waaronder in ieder geval de bewoners. Het genereren van draagvlak voor de specifieke projecten is hierbij belangrijk; dit betekent in gesprek gaan met bewoners. 

Alle geschikte daken worden groene daken met zonnepanelen. De gemeente geeft het goede voorbeeld. We stimuleren zonnepanelen, groene daken en groene gevels bij woningen en andere gebouwen, bijvoorbeeld bedrijven en scholen. Nieuwe daken zijn altijd geschikt voor zonnepanelen en bestaande daken die niet geschikt zijn, worden zoveel mogelijk geschikt gemaakt en, indien nodig, verstevigd. 

In Assen worden zonne-akkers aangelegd, bijvoorbeeld op leegstaande bedrijventerreinen, zoals het Meschenveld, Werklandschap Assen-Zuid en Peelerpark.

We faciliteren bedrijven die nieuwe technieken voor onder meer zonne-energie en zuinige verlichting willen uittesten.

Voor elke wijk stellen we een plan op voor energiebesparing en overschakeling op duurzame energie. Noodzakelijke vervangings- en vernieuwingsoperaties nemen we daarin mee. 

Gasleidingen worden aan het eind van hun levensduur niet vervangen.

De gemeente coördineert de overgang naar een schone energievoorziening, in samenwerking met de netbeheerder, woningcorporaties en energiecoöperaties.

Als eerste worden Baggelhuizen en Pittelo aangepakt. Bij wijkgewijze aanpak is integraal denken en doen belangrijk. Dit betekent aansluiten bij wat er leeft in de wijk: achterstallig onderhoud, mooiere openbare ruimte, waardevaste woningen en investeringen in riolen en straten. De ambitie is om de wijk meteen klimaatbestendig te maken.

De gemeente maakt voor iedere wijk een klimaatkaart die vrij is te gebruiken door bewoners en bedrijven. Inzicht in de mogelijkheden is de halve winst. Zonder goede informatie is focus van beleid niet mogelijk. Dit hoeft niet te gebeuren met dure warmtescans, maar kan ook op basis van zaken als ouderdom en onderhoudstoestand in wijken worden beoordeeld. 

Ook de mogelijkheden van warmte/koudeopslag in de ondergrond worden zo meteen in beeld gebracht.

Wij helpen particuliere huiseigenaren met het verduurzamen van hun woning, onder meer door middel van een Energieloket waar persoonlijke en digitale informatie beschikbaar is. Daarnaast het inzetten van energiebesparingsambassadeurs, het organiseren van wijkavonden en subsidieregelingen, zowel individueel als voor bewonerscollectieven en verenigingen van eigenaren.

Een aantrekkelijke energielening moet bewoners verleiden om te investeren in duurzame energie; we continueren daarom de zonnelening.

Er komt een regeling voor eigenaren van woningen voor energiebesparing en duurzame energieopwekking. Dit kan de vorm krijgen van een subsidie of een groene-starterslening. De maatregelen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit isolerende beglazing, vegetatiedak, zonnepanelen, warmte/koudeopslag of kleine windturbine. 

Assen plaatst de komende jaren windmolens, bijvoorbeeld langs de A28 of bij het vuiloverlaadstation. Er worden een windmolencoöperaties opgezet, waarbij bewoners eigenaar zijn en dus profiteren van de opbrengsten. Dit stimuleert ook de sociale duurzaamheid.

Er komt een studie naar de grootschalige inzet van aardwarmte .Ook kleinschalige toepassing van warmtepompen wordt gestimuleerd, mits veilig.

De gemeente Assen neemt actief deel in de lokale energiecoöperatie en neemt haar duurzame energie af van deze energiecoöperatie.

De gemeente vraagt inwoners om actief mee te denken over manieren om de energiedoelstellingen te halen. De gemeente kan bewustwording en betrokkenheid stimuleren, bijvoorbeeld naar aanleiding van de Dag van de Duurzaamheid of Warme Truiendag.

Assen zet zich in om bedrijven en organisaties aan elkaar te koppelen om samen energie te besparen en te verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan het benutten van de vele platte daken van bedrijven voor het plaatsen van zonnepanelen en wijkverwarming. Of het koppelen van de koelinstallatie van supermarkten aan warmteopslag onder de grond, of kantoorgebouwen die een installatie delen met een woonwijk.

De gemeente ziet toe op de naleving van afgegeven milieuvergunningen, de energieprestaties van nieuwe gebouwen, en ook op de wettelijke regel dat bedrijven alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van minder dan vijf jaar móeten nemen.

We bevorderen eigen initiatieven op het gebied van energiebesparing, bijvoorbeeld initiatieven van bewoners of energiecoöperaties voor het oprichten van windturbines. Ondernemers die energie willen besparen, ondersteunen we met kennis en bij de vergunningverlening. 

De gemeente gaat samen met winkeliers en horeca inzetten op besparing: deuren dicht, led-verlichting toepassen en terrasverwarming ter discussie stellen.

Naast mobiliteit is de productie van voedsel een grote energieverbruiker. De gemeente Assen stimuleert het energiezuiniger maken van de voedselketen, bijvoorbeeld door aansluiting bij het convenant Flexitariër en het bevorderen van minder vleesconsumptie, bijvoorbeeld in de horeca en sportkantines.