De uitslag in Assen is een ingewikkelde. Er waren 5 zetels te verdelen. Twee door de vergroting van de raad, twee door het verlies van PLOP en één door het kleiner worden van het CDA. De kiezer heeft die zetels toebedeeld aan De PvdA en de SP. Een duidelijk keuze tegen het hardvochtige beleid van de Haagse politiek, waarbij versobering zonder rechtvaardigheid Leitmotiv is. Ook het gelijk blijven van de zetels van GroenLinks past in dit beeld. Net geen meerderheid om in Assen een rechtvaardiger beleid uit te voeren zonder dat de plaatselijke volgers van het kabinetsbeleid daaraan meedoen.

Ja, er is één mogelijkheid: de PvdA besluit om samen met de ChristenUnie, SP en GroenLinks in zee te gaan. Dan is er afstand genomen van het regeringsbeleid. Maar daar kan een SP waarvan niemand van de andere partijen iets weet van de bestuurlijke kracht, misschien niet eens aan voldoen. Wie kent overigens de gekozen vertegenwoordigers van de SP? Die bestuurlijke kracht en ervaring zit wel in de ChristenUnie en GroenLinks. Samen met de PvdA zou dit zijn gebaseerd op slechts 17 zetels, één meer dan de helft. Voor het sociale en duurzaamheidsbeleid is deze combinatie echter onontbeerlijk.
Het is aan de PvdA om uit dit dilemma te komen: hoe de wens van de kiezer honoreren en toch een breed draagvlak houden. Ik wens Gerrit Piek en de zijnen daarbij succes.
Nog één lichtpuntje: in een uitzending van Buitenhof zaten twee locale CDA-ers die betoogden dat het sociale gezicht van het CDA terug moest komen. Als dit de tendens is dan is een combinatie PvdA, CU, CDA en GroenLinks ook mogelijk.

Willem Kuiper