In die zin een compliment aan het college dat voortvarend verder gaat met de duurzame agenda en de uitvoering binnen Assen
Ook goed dat het college de regie wil houden op de ontwikkelingen, met name waar het gaat om zonneparken.
In het kader wordt met zoveel mogelijk belangen rekening gehouden, maar anderzijds staat nu al vast dat de transitie pijn gaat doen en het individuele belang soms zal moeten wijken voor het algemene belang.
Basis van het beleidskader is het rapport van Strootman, een landschapsarchitect.
Het rapport ademt dit ook uit en de nadruk wordt volledig gelegd op behoud van landschappen en keuzes worden aande hand hiervan bepaald. Hebben we die luxe nog wel ?
Greenspread, een energieboer, geeft met de energiepotentiekaart een heel andere en bredere insteek. Daar wordt heel duidelijk aangegeven dat naast zon op daken en restlocaties veldiopstellingen noodzaak zullen zijn (50/50)
We staan voor een duivels dillemma. Ook GROENLINKS is het landschap dierbaar, maar zonneparken en windmolens, ze staan er niet voor eeuwig, de gevolgen zijn omkeerbaar. Daar staat tegenover dat als we nu niets doen of te weinig, de gevolgen waarschijnlijk onomkeerbaar zijn en ons nageslacht met de gevolgen daarvan opzadelen (als het nog zolang duurt).
De zonneladder borduurt sterk voort op de insteek van Strootman. Wat GROENLINKS betreft is deze te strikt geformuleerd; als er een initiatief komt op agrarische gronden en het voldoet aan de criteria van drie keer lokaal en er is draagvlak in de omgeving, dan niet op voorhand dit afwijzen omdat de daken nog niet vol zijn.
We hebben moeite met het feit dat het beleidskader in navolging van Strootman het grootste deel van de opgave voor zich uitschuift tot 2040. GROENLINKS wil sneller en eerder. De urgentie is te groot. We hebben de hete aardappel in NEDERLAND al veel te lang voor ons uitgeschoven en kunnnen en mogen niet speculeren op de volgende generatie (in 2040 ben ik bijna 80 ). Als je rapport Greenspread leest weet je nu al dat we het met daken en restlocaties niet redt.
Windmolens worden nu doorgeschoven naar de RES. Daar kunnen we ons voorlopig wel in vinden omdat dit toch in samenspraak met waarschijnlijk Tynaarlo zal moeten gebeuren. Neemt niet weg dat GROENLINKS er van overtuigd is dat mix van wind en zon noodzakelijk is voor Assen en het college vraagt ook bij de RES vol in te zetten op wind.
Inzet op biomassa heeft niet onze voorkeur. De vraag is in hoeverre dit ook tot werkelijke CO2 reductie leidt.