Zoals GroenLinks vorige keer ook al heeft gezegd staat de woonvisie voor ons centraal als een leidraad voor de huisvesting van zowel de huidige als toekomstige Assenaren. Met dat in ons achterhoofd is het van groot belang dat wij nu de structuur aanbrengen voor de manier waarop wij de huisvesting regelen in Assen. Diegene, met de kleinste beurs of met de grootste last, moeten wij beschermen zodat zij kunnen groeien of in alle rust kunnen leven.

De beschikbaarheid van goedkope, betaalbare huizen met lage maandlasten moeten er zijn voor iedereen die er behoefte aan heeft. Dat betekent een minimale energie label van A, niet B. Maar ook kleinere huizen voor mensen die op zoek zijn naar een plek om te wonen, maar zeker nog door willen groeien. Voorbeelden als de Heijmans One,  een modulair huis dat in een dag geplaatst kan worden en voldoet aan alle eisen, zowel milieu als comfort, maar neergezet kan worden waar het ons uitkomt. Helaas is de gemeente Weert ons voor met deze primeur.

Of het concept van Tiny houses zoals dat zijn  beslag krijgt Alkmaar en Almere.

Prachtige voorbeelden van Tiny houses via een honours student van de Hanze, Lena vander Wal, om het even wat dichter bij huis te houden. 

Onze eerste prioriteit moet liggen bij de creatie van nieuwe woningen voor de jongeren van Assen, de mensen die behoefte hebben aan duurzame, gelijkvloerse woningen en diegene die zich willen inzetten voor de duurzaamheid van de woningen van Assen, zowel in milieu als energie termen.

De motie van D66 dienen wij mede in, dus steunen wij.

De motie van PvdA steunen wij niet omdat wij hem te stringent gericht vinden op sociale woningbouw.

Woonvisie 12 mei 2016

Wij hebben de Concept versie van de woonvisie tot ons genomen, tezamen met de opmerkingen van de verschillende adviesraden, onze dank gaat uit naar hen voor hun analyse.

GL heeft ook een analyse gemaakt op de conceptversie zoals deze voor ons ligt. Ons zijn een aantal dingen opgevallen.

Zoals ook de PvdA al benoemde is er met name voor de jongeren, 1-2 persoon huishoudens en 55 plussers behoefte aan woningen met een lage woonlasten. Jong en oud. Zo ook OpAssen.

Inleiding: Er wordt gesproken over een nieuwe koers aan de hand van de nieuwe economische realiteit en de prioriteiten van de Minister. Maar er wordt niet verklaard hoe de vorige route fundamenteel anders was. Behalve een andere groeiscenario, wat zijn de andere grote wijzigingen? (Expand)

Experimenten met collectief particulier opdrachtgeverschap, was dit ook in Assen zo? En wat zijn de ervaringen / conclusies hiervan?

Levensduur woningen: Wat wordt er bedoeld met het bruikbaar houden van de woningen over 50 jaar? Zijn dat levensnormen, levenstandaard, energienormen?

Staat dit niet haaks op de ambitie om circulair bouwen te gebruiken als verbindende factor voor de duurzaamheidsambities? Juist omdat de toekomst onzeker is, is het dan niet juist nu nodig om bij de levensduur van woningen keuzes te maken waardoor groei, aanpassingen of zelfs koppelen van woningen in de toekomst gemakkelijker wordt? Woningen waar tijdens de bouw al voorbereidingen worden gemaakt voor het uitbreiden van de woning door bijvoorbeeld de fundering door te trekken naar achter, voor een uitbouw. Of kleinschalige, zelfstandige eenheden die in de toekomst eenvoudig gekoppeld kunnen worden waardoor de jongeren van nu, later ook hun gezin kunnen laten op opgroeien in hetzelfde huis?

Woningbouw

GroenLinks ziet bij de woningbouw overeenkomsten met de wensen van jongeren, 1-2 persoons huishoudens en 55 plussers. Allen hebben behoefte aan woonruimte welke aanpasbaar is aan hun toekomstige wensen. Of dat nu gaat om gezinsuitbreiding of over nultreden woningen. Gecombineerd met een groeiende sociale en maatschappelijke wens om meer samen voor elkaar te zorgen denkt GL dat juist deze groepen een goede mix kunnen vormen binnen hetzelfde wooncomplex. Hierbij moet uiteraard rekening gehouden worden met verschillende levensstijlen, en hoewel zeker niet de gehele groepen huishoudens hiervoor open staan zijn wij van GL ervan overtuigd dat er meer dan voldoende mensen zijn om hier serieus over na te denken. Bijvoorbeeld door een wooncomplex met zeer beperkte eigen tuin, maar veel meer gezamenlijke ruimte, met gezamenlijke permanente objecten.

Koers en Gaten

Over de uiteindelijke koers zullen we het hier met z’n allen in de raad nog geregeld over hebben, met name de ontwikkelingen in het binnenstad zijn hierbij van groot belang. Want ook dit zou een hele mooie ontwikkelingslocatie kunnen zijn van een nieuwe manier van tijdelijk bouwen met een grote sociale samenhorigheid en cohesie.

Opvullen van de lege plekken met: Urban Gardening, Kortstondige bebouwing (container en container Plus) Park en of Kunst Tentoonstellingen. Daarnaast zou ook het Havenkwartier hier geschikt voor kunnen zijn, maar pas nadat de reeds bestaande gaten zijn opgevuld.

Betaalbaarheid

Dit speelt ook een grote rol voor de betaalbaarheid van woningen. Met een aanpassingen in de hypotheekwet wordt het voor startende huishoudens steeds moeilijker om voldoende geld op tafel te krijgen voor de aanschaf, aanpassingen en verhuizing naar een nieuwe woning. Juist deze groep mensen, die door gezinsuitbreiding zouden moeten en willen doorschuiven uit een huurwoning wordt het niet eenvoudiger om voldoende geld te sparen. Juist voor deze groep, die veel overlap vertoond met de jongeren, 1-2 ouder huishoudens en 55 plussers is de mogelijkheid om juist in die aanloop periode extra geld te kunnen sparen door lagere woonlasten, door middel van Nul op de Meter Woningen,  de enige mogelijkheid om door te kunnen groeien. Juist voor deze groepen zijn er veel meer woningen nodig met een lage woonlast, bijvoorbeeld ook onder de huurtoeslaggrens.

Experiment

Zoals al gesuggereerd wordt in de tekst, zou ook een experiment waarbij huurders langzaam eigenaar worden een goede optie zijn. Woningen die duurzaam, gericht op expansie of circuliar bouwen, zijn geplaatst door corporaties, maar waar de huurders gedurende hun huur periode steeds meer de volwaardig eigenaar van kunnen worden. Bijvoorbeeld door sneller of eerder de huurwoning te kunnen kopen of een deel van de huur af te kopen middels een aanbetaling op de toekomstige koop van het huis. Hierdoor kunnen juist jongeren en ZZP’rs optimaal inspelen op de voor hun wisselende omstandigheden.

Het bouwen van deze kleinere, snel te realiseren wooneenheden is ook de manier waarop wij in Assen kunnen inspelen op de groeiende vraag en noodzaak voor woonruimte voor elke nieuwe Assenaar.

Epc

Vooruit willen lopen de de EPC eisen betekend dat juist voor de nog te bouwen woningen zeer strenge normen moeten gaan gelden, ook voor de kleinere woningen is dit van groot belang. Hiermee wordt de woonlast zo laag mogelijk gehouden en zijn de woningen zo lang mogelijk bruikbaar voor meerdere generaties. Juist voor de sociale huurwoningen betekend dit dat een B label een te lage ambities is volgens GL, juist de mensen die afhankelijk zijn van deze woningen met een lage woonlast zouden juist meer profeit hebben van een A label of beter!