Sinds 1 januari 2015 zijn de gemeenten zelf verantwoordelijk voor de jeugdzorg. De gemeenten moeten deze taak uitvoeren met minder financiële middelen van het Rijk dan voorheen. Bovendien moet de organisatie van de jeugdzorg zó worden ingericht dat jeugdteams de lichtere problematiek in de jeugdzorg zelf kunnen oppakken zodat doorverwijzing naar de zwaardere hulpverlening minder wordt belast. Dat moet tot een kostenbesparing leiden.
Hierdoor ontstaat spanning tussen het beperkte budget en het bieden van adequate zorg. “Niemand tussen wal en schip”, dat is het uitgangspunt van de gemeente Assen bij het ontwikkelen en vaststellen van het huidige welzijnsbeleid. Beleid waaraan door vele partijen is samengewerkt in de afgelopen jaren.
Landelijke signalen geven aan dat kinderen de dupe worden van de overheveling van jeugdzorg van Rijk naar Gemeenten. Hulpverleners komen in de problemen omdat de budgetten op zijn. Een aantal gemeenten heeft te krap zorg voor jeugd ingekocht, wat betekent dat het geld halverwege het jaar 2015 op is.
Met als gevolg dat tot het eind van dit jaar nieuw aangemelde kinderen niet meer geholpen kunnen worden en dus op een wachtlijst worden geplaatst. Oplossing kan zijn: “Doorsturen naar een andere gemeente, dat moet dan maar!”
Bovenstaande brengt GroenLinks tot de volgende vragen.
- Is het College op de hoogte van deze landelijke signalen?
- In hoeverre hebben deze signalen ook betrekking op de situatie in de gemeente Assen?
- Kunt u ook toelichten hoe het staat met onze budgetten voor de jeugdzorg.
De opzet van de transitie is dat de buurtteams de lichtere problemen zouden oppakken, zodat er uiteindelijk een kostenbesparing wordt gerealiseerd.
4. Heeft de opzet van het CJG/buurtteams in Assen ook kostenbesparend gewerkt? Levert dit inderdaad het gewenste resultaat dat zij de lichtere problemen zelf oppakken en zo het doorverwijzen naar zwaardere zorg minder wordt? En waaruit blijkt dat?
5. Hoe kan het dat inwoners met vragen bij CJG komen en ondanks toezegging op antwoord, deze toch niet ontvangen? Kunt u aangeven waaraan dit ligt? Want op deze manier vallen kinderen toch tussen wal en schip en wordt de drempel om zich te melden bij CJG steeds groter.
Wij ontvangen signalen dat er in Assen c.q. Drenthe weer wachtlijsten ontstaan in de jeugdzorg.
6. Kunt u aangeven of er een wachtlijst is in Assen? Zo ja, hoe groot deze is en waardoor deze is ontstaan?
7. Zo ja, hoe denkt u dit dan tot aan 31-12-2015 te gaan oplossen.