Kadernota WMO: 

Veel heel veel is er geschreven, gezegd, gemaild en verteld. Maar vanavond bespreken wij de kaders waarbinnen de WMO vastgesteld moet gaan worden voor de gemeente Assen. 

Blij zijn wij dat de inspraaknotities en de waarde van de inspraakreacties aanleiding hebben gegeven om deze kadernota bij te stellen. Dat is in het verleden wel eens anders geweest. 

De technische vragenronde en de beantwoording daarvan heeft bijna een nieuwe nota opgeleverd. Het verslag van deze avond is 18 pagina’s lang! En dan zijn alleen nog maar de echt technische vragen beantwoord en komen de uitvoeringsvragen nog. Nog daargelaten de politieke vragen die 

vanavond allemaal opborrelen. 

GroenLinks gaat natuurlijk akkoord met de kaders die hier gesteld worden. De crux zal hem straks gaan zitten in de verordening. Het uitvoeringskader wat daar uit voortvloeit, is een taak van het college, dus voor ons de taak om in de verordening daar goed op te anticiperen. 

Wij maken ons nog wel zorgen om een aantal zaken dat in de kadernota genoemd worden, omdat de praktijk vaak weerbarstiger is dan de theorie van deze papieren tijger. 

Waar maken wij ons dan bv zorgen om:  

1. (Sociale opgave) De Buurtteams, er is nu al amper genoeg geld voor 2 buurtteams en hoe gaat dat dan straks als alle wijken er 1 moeten hebben? Hoe worden bv de buitengebieden bediend? 

2. (regie opgave)Inwonersplein en nieuwe welzijninstelling. Voorlopig is het nog daverend stil rondom dit fenomeen. Hebben uit de wandelgangen begrepen dat het contract van de kwartiermaker is verlengd en wederom betaald wordt uit de WMO-gelden (daar waren wij bij de begroting al zeer op tegen), maar hoe het daar nu verder vorm wordt gegeven???? En daar wordt nogal wat van verwacht per 01-01-2015. 

3. (regie en sociale opgave)Participatie. Ik weet dat wij een participatiemaatschappij moeten gaan worden, maar hoe krijgen wij dit goed tussen de oren van onze burgers. Participatie moet, maar hoe gaat u bepalen waarin bv ik moet participeren? 

4. (financiële opgave) Zorgen maken wij ons ook over de budgetten. Dat zien wij echt met angst en beven tegemoet. Hoe kunnen wij nog sturen op de (deel) budgetten? En hoe gaan wij echt bepalen wanneer een budget voor het ene domein naar het andere domein moet. En 

hoe gaan wij bepalen wanneer iemand op een wachtlijst terechtkomt en hoe gaan wij dit voorkomen? Om maar eens wat vragen neer te leggen. 

kortom: GroenLinks stemt in met de kadernota, is scherp op de verordening en houdt de vinger aan de pols in de participatie maatschappij. Laten wij met z’n allen hopen dat deze transities een kloppend hart voor Assen opleveren.