Voor ons ligt de beleidsarme begroting 2013. De volgende in een reeks beleidsarme begrotingen. Ook voor de begroting van 2014 geldt natuurlijk dat u niet over uw graf heen wilt regeren. Maar dat doet u natuurlijk wel, de toon voor de komende jaren is gezet en in 2014 en 2015 moeten ook nog grote slagen gemaakt worden.
Deze begroting is niet alleen vakkundig, maar ook politiek dichtgetimmerd. Verzekerd van de steun van de coalitie, getuige het coalitieoverleg van woensdag j.l. op uitnodiging of onder verantwoording van het college.
Alle partijen worden in deze Raad gelijkelijk geïnformeerd; de gemeentewet kent geen onderscheid tussen coalitie- of oppositiepartijen; ASSEN kennelijk WEL !!
/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:16.0pt; font-family:Verdana; color:#345A8A; mso-themecolor:accent1; mso-themeshade:181; mso-ansi-language:NL; font-weight:bold;}
MAAR…
U, als College maakt geen deel uit van de gemeenteraad.
U, als College bent wettelijk verplicht open te handelen.
U, als College dient wettelijk alle informatie te verschaffen die de raad voor de uitoefening van zijn taken nodig heeft. Daarbij worden partijen niet voorgetrokken.
Dat is de essentie van de ontvlechting die onlosmakelijk bij invoering van het dualistische stelsel is geregeld en zoals dit is ingevoerd op 7 maart 2002. Dat is opgenomen in de wet. Ik wijs het college en de coalitiepartijen op art 169 lid 2 en art 180 lid 2 vd Gemeentewet: Lees deze nog eens goed na.
En als daar een open brief op komt van een fractie, dan siert het de fractievoorzitter van de PVDA niet om te reageren in de krant met: “Hier wordt van een mug een olifant gemaakt” en in de wandelgangen van dit democratische gebouw te zeggen ” Wat doen jullie hier nog? Wij bepalen toch alles!”
Dit behoeft geen commentaar en soms kun je dan maar beter zwijgen.
Voorzitter.
U begrijpt, de leden van de fractie van GroenLinks zijn not amused over de gang van zaken en dan druk ik mij nog voorzichtig uit. En ja, misschien is deze handelswijze wel een motie van afkeuring waard, maar wij wachten eerst de reactie van dit college maar ook die van de coalitiepartijen af. Want welke politieke betekenis heeft dit alles. De coalitie lijkt te denken dat het hier om een potje knikkeren gaat en zet de oppositie neer als een stelletje figuranten in dit politieke toneel. Maar dit is een politiek huis, de raad is een politiek orgaan en het College is een politiek bestuur.
Voorzitter,
Voor wat het nog waard is, uit respect voor onze kiezer, onze bijdrage voor de begroting 2013. Want GL gaat nog steeds voor de inhoud.
Het is een dichtgetimmerd verhaal, net als vorig jaar, een boekhouder waardig. Maar geen visie, geen kompas, maar meer iets van “goed op de winkel passen”.
De risico’s zijn goed in kaart gebracht en ook die van de DNK zijn HELDER. Wij houden het grondbedrijf goed in de gaten want de risico’s en onzekerheden rond Kloosterveen, Messchenveld, Assen Zuid en het Havenkwartier zijn groot, zeker in deze tijd van recessie. Kleine veranderingen of bijstellingen hebben grote gevolgen. Wij houden grote bezwaren tegen het feit dat in deze tijd van bezuinigingen, miljoenen in gebiedsontwikkelingen worden gepompt.
Voorzitter, het regeerakkoord
Het college wenst geen oplegger te maken op korte termijn t.a.v. de gevolgen van het regeerakkoord, want quote: “De meest belangrijke en omvangrijke ombuigingen hebben een financieel effect vanaf 2014/2015.” Mijn fractie deelt dit. Mogen wij daaruit opmaken dat we alle tabellen en staatjes waar een doorkijk wordt gegeven naar 2014, 2015 en 2016 gevoeglijk kunnen vergeten en deze net zo goed geschrapt kunnen worden ??
Dat is dan makkelijk en kan alles rustig doorgeschoven worden naar een nieuwe collegeperiode. Iedereen weet dat in 2014/15 mogelijk nog een tsunami van bezuinigingen op ons afkomt. We weten nog niet hoe krachtig deze zal zijn, maar dat hij komt is zeker. Dan moet je als college maatregelen nemen en niet maar afwachten. Dan stel je bepaalde uitgaven met een mindere prioriteit uit en zorg je dat de lasten gelijk gespreid gaan worden.
Dan zorg je dat de kwetsbaren en kansarmen beschermd gaan worden. Dat is visie en vooruit kijken. Het college heeft ons de inventarisatie van de beleidsconsequenties toegezegd. Kunt u ook aangeven wanneer wij die kunnen verwachten?
Bv tav P 180 en 202, daar wordt uitdrukkelijk gesproken over het BTW compensatiefonds:
dit wordt afgeschaft volgens het regeerakkoord, maar wat zijn de consequenties voor bv de FlorijnAs of komt dat in de toegezegde inventarisatie? Wij zouden graag nu uw visie hierop vernemen
Bv. Schatkistbankieren: De Gemeente Assen gaat samen met alle andere gemeenten een verlies inboeken van 135 miljoen Euro.
Dit is het gevolg van wat genoemd wordt Schatkistbankieren. Schatkistbankieren houdt in dat lagere overheden hun geld niet meer kunnen onderbrengen bij reguliere banken, maar verplicht zijn dit bij het ministerie van Financiën te doen. Dit al vanaf 2013.
Deelt u het standpunt van VNG en IPO dat, quote: “Dit beperkt eenzijdig de decentrale autonomie en betekent een vermindering van de rente-inkomsten van enkele honderden miljoenen euro’s per jaar voor decentrale overheden”.
En bent u met ons van mening dat gewerkt moet worden aan een alternatieve maatregel door de oprichting van bv een revolverende fonds, voor het faciliteren van duurzame innovatieve initiatieven vanuit de Asser burger en het bedrijfsleven ?
Voorzitter,
Wij willen niet wachten op voorjaarsnota 2013 om nieuwe bezuinigingen af te tikken. Het regeerakkoord ligt er, dus dat moet op veel kortere termijn kunnen. Houdt het college – of moet ik zeggen het coalitie-overleg – hier toch aan vast dan willen wij de toezegging van het college dat in ieder geval lopende projecten zoals, zwembad, mec, wielerbaan, verbouwing stadhuis opgeschort worden tot dat moment, zodat daar niet nu al points of no return worden bereikt en we straks niks meer te kiezen of te bepalen hebben als raad.
Het college komt zogenaamd met overbruggingsmaatregelen van 3,9 miljoen... maar zijn dit echte maatregelen of eigenlijk gewoon financiële meevallers ?
En daar is gelukkig ook de stadspas nog: Invoering stadspas eind 2012 : vol verwachting klopt ons hart....
Stadsontwikkeling:
Men wil in 2013 binnenstedelijke locaties ontwikkelen; welke zijn dat concreet, alles ligt nu op zijn gat. U geeft ook aan dat u meer huurwoningen wilt(P12), maar hoe gaat u dit bewerkstelligen nu het regeerakkoord aangeeft dat de quote: “Woningbouwcorporaties weer dienstbaar worden aan het publiek belang in hun werkgebied. Hun taak brengen we terug tot het bouwen, verhuren en beheren van sociale huurwoningen en het daaraan ondergeschikte direct verbonden maatschappelijke vastgoed. Corporaties komen onder directe aansturing van gemeenten. De extra huuropbrengsten van corporaties die het gevolg zijn van de maatregelen in de huursector worden via een heffing afgeroomd.”
Duurzaamheid
GL vindt het jammer dat het beleid vrij eenzijdig is en vooral gericht op energiebesparing rond woningen. Verder gebeurt er weinig rond duurzame initiatieven en is gemeente geen voorloper: stadslandbouw, transitie en dat terwijl de regering kiest, quote: “… voor een realistische, ambitieuze groene groeistrategie, waarin ruimte en zekerheid verankerd worden. Ons land heeft alles in huis om een betekenisvolle bijdrage te leveren aan de snelle ontwikkeling van nieuwe energiebronnen als zon, wind, biomassa en geothermie”. Wij missen de integraliteit bij duurzaamheid, het is teveel versnipperd onder gebracht binnen de organisatie zonder dat er een echte visie is die men volgt. GroenLinks kiest voor een ambitieus klimaatbeleid. Door slim beleid en innovatieve maatregelen kan de economie duurzaam groeien.
De gemeente kan daar op verschillende manieren aan bijdragen. Bij initiatieven van uit de inwoners of bedrijven zou de gemeente deze moeten omarmen en niet de remmende factor zijn. Want Assen kan duurzaamheid nog veel beter in de praktijk brengen! Dit sluit dan weer naadloos aan bij het regeerakkoord
BURGERS:
Wat ons ernstig zorgen baart is wat er op P 28 staat van de begroting: De klachten van de burgers.
U streeft naar 80% afhandeling van de klachten binnen de gestelde wettelijke termijn.
Wat betekent dat voor 20% van de klachten? Zegt u dan: jammer van die wettelijke termijnen? Daar snappen wij echt niets van. Bedoelt u daarmee dat wij moeten instemmen met het overtreden van de wettelijke termijnen? Daar willen wij een HELDER antwoord op.
En wat zegt u tegen een inwoner van Assen als hij de waslijst met vragen over zijn uitkering 1 dag te laat inlevert, of zelfs maar 1 onderdeel daarvan, dan wordt zijn hele uitkering afgewezen. Wat zegt u hiermee: U burger dient de wet na te leven, maar wij gemeente maar voor 80%? Is dat uw boodschap? Staat de gemeente met de ene hand boven en onder de wet, maar brengt hij in de andere hand de wet voortvarend tot uitvoering?
Kunst en Cultuur
P55 de stadskunstenaars: U geeft aan dat u dit niet gaat voortzetten, maar in de Najaarsnota geeft u duidelijk aan dat dit een positieve bijdrage levert aan de leefbaarheid van de stad (P34). Waar is de onderbouwing om dit dus toch maar af te schaffen. Cultuur is een onderdeel van een leefbare stad dat al gauw het onderspit delft in deze kille mentaliteit van bezuinigingen.
Een oplossing voor het Mercuriustheater is bv nog ver te zoeken, de inpassing in het ICO is niet zo makkelijk als het college steeds heeft aangegeven. Quote: “Vanaf 2013 zal het Mercuriustheater en het terrein worden herontwikkeld, dan moet er ook duidelijkheid zijn over de huisvesting van de huidige gebruikers.”
Goedemorgen: 2013 is over 56 dagen aangebroken. Wat is daar nu al over te melden? We hebben van het ICO begrepen dat men daar nog lang zo ver niet is en er nog heel wat meer stappen gezet moeten worden dan dat het college nu doet voorkomen. En vanmorgen lezen wij in de krant dat het Mercuriustheater in ieder geval in mei 2013 druk in gebruik is.
In de paragrafen wordt gesproken over de toeristenbelasting en precario in relatie tot de financiering van het TT-festival: wordt hier al vast een extra bijdrage voor dit festival in de week gelegd of hoe moeten we dat zien?
Bouwen en wonen
Wat moeten we verstaan onder Pilot Erfpacht.
Deze twee woorden staan daar plotseling zonder toelichting. Wat is de visie van het college hierop ?
Bezuinigingen
Wat ons verbaast is dat wij in deze begroting de bezuinigingen niet 1-2-3 terug kunnen vinden, behalve als we er een zoekplaatje van maken. Hoe kunnen we de ingeboekte bezuinigingen nu terug vinden?
De GL fractie wil eindigen met ons mantra van de afgelopen jaren: Als het regent in Den Haag moeten wij een paraplu zetten. En in navolging van Rutte en Samson, zeg ik u: Het plenst niet in Den Haag, maar een ware storm komt op ons af. En een paraplu opsteken is niet voldoende, maar hier is toch die van u.