Een logisch vervolg op de oude kadernota. Nu als basis geen 9+9=1 maar wijkanalyses.

Toch vragen wij ons een aantal dingen af. Het staat mooi, de gemeente verwacht van bedrijven en organisaties zij primair zelf de verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen veiligheidsbeleid.

Dat is altijd al zo geweest, maar in de hedendaagse recessie, ook in Assen, zijn dit wel enorme kostenposten voor de ondernemers, waar weinig inkomsten tegenover staan. De jeugd drinkt zich thuis in en geeft steeds minder geld uit binnen de horeca. Ik mag toch hopen dat het college in de horecaoverleggen actief blijft meedenken met de horecaondernemers om de veiligheid binnen- en buitenshuis goed te regelen. Dus niet alleen als er sprake is van uitstraling naar het publieke domein, maar aan de voorkant meedenken naar passende oplossingen waarbij het beleid aansluit op elkaar. Dus echt flexibel en niet achteraf constateren dat het misschien allemaal echt wel anders had gemoeten.

En dat brengt ons op de vraag of de verschillende groepen onder de jeugd nu echt goed in beeld zijn? Wordt er op dit gebeid nauw samengewerkt met bv de jongerenwerkers van Assen? In gesprekken in het verleden (geen garantie voor de toekomst) hebben de jongerenwerkers aangegeven dat zij goede contacten hadden met bijna alle jongerengroepen in Assen. Zij staan dicht bij deze jongeren, dichterbij dan de politie. GroenLinks dringt al jaren aan op de terugkeer van de jeugdagent op straat en ja wij weten dat dit landelijk beleid is, maar de jongerenwerker is daarvoor een uitstekende vervanging en dat hebben wij, als gemeente en raad, in de hand. Dus als blijkt dat deze manier van benaderen van de jongeren werkt, dan moeten wij maar eens goed in overleg of wij niet meer geld moeten vrijmaken voor extra jongerenwerkers en zo aan de voorkant de evt. problemen oplossen, voordat het tot rellen in de horeca (binnen of buiten)  komt. Ook hiervoor geldt: Voorkomen is beter dan genezen.

Vandaag hebben wij nog een brief mogen ontvangen over het burgernet dat versneld is ingesteld.  Huis aan huis verspreid, neem ik aan, om je aan te melden bij het burgernet. GroenLinks juicht dit toe. Goed om in samenhang met de inwoners van Assen de veiligheid in de eigen omgeving uit te breiden. De recente burgerwacht bij de branden is daarvan een mooi voorbeeld. Lopende het traject hebben alle partijen geleerd van de up-en-downs die bij dit traject komen kijken. Misschien kan er in het kader van de jeugd dan ook gekeken worden naar bv een project zoals in Amsterdam met de Marokkaanse buurtvaders. Het betrekken van de ouders in de opvang van jongeren blijkt daar goed te werken. En goed voorbeeld doet goed volgen. Kan nu met de instelling van het burgernet in 1 moeite doorgezet en ingericht worden.

De discussie over cameratoezicht gaan wij niet nu voeren. Daar komt een apart voorstel voor van het college en dat wachten wij eerst af, alhoewel iedereen natuurlijk ons standpunt kent.

Op P10 staat een beetje cryptische zin. De aangifte bereidheid van ondernemers is niet bekend, maar kan toch verbeterd worden?? Graag uitleg op dit punt.