Op 1 oktober 2009 heeft de raad ruim € 825.000 als gemeentelijke cofinanciering beschikbaar gesteld voor Incas3 voor de periode 2009-2013 De provincie Drenthe draagt ruim 5 miljoen euro bij.

 

De bijdrage werd gemotiveerd als zijnde goed voor de ontwikkeling van de kennisinfrastructuur in Assen en de verdere ontwikkeling van sensortechnologie.

In de wetenschapskatern van de Volkskrant van afgelopen zaterdag 3 maart 2012 wordt in een paginagrote advertorial uit de doeken gedaan hoe Incas3 samenwerkt met de Canadezen om zogenaamde teerzand-olie te winnen. In DvhN van 6 maart 2012 wordt in een kleiner artikel uit deze advertorial geciteerd.

Met gebruikmaking van de sensortechnologie verwacht men de opbrengst uit teerzandolie te verhogen van 8 procent naar 20 procent. Niks mis mee zou je zeggen.

Echter, de winning van olie uit teerzand is bepaald niet onomstreden. De Europese Commissie heeft voorgesteld deze vorm van brandstof als extra vervuilend aan te merken en zo aan banden te leggen.  Onder druk van Canada (dat zelfs dreigde met een handelsoorlog) en de oliemaatschappijen zijn de EU landen hierover niet tot een akkoord gekomen.  Ook Nederland (Lees: Shell-Nederland) lag dwars.

Olie winnen uit teerzand kost veel energie en is desastreus voor de natuur.  Per gemiddeld vat olie uit teerzand worden drie tot vijf keer meer broeikasgassen uitgestoten dan bij normale vloeibare olie.  Alleen dankzij de huidige hoge olieprijs is de winning ervan nu rendabel. Oliemaatschappijen knijpen de spons van de fossiele brandstoffen kennelijk volledig uit.

Waar teerzand is afgegraven blijven desolate vlaktes  en grote meren afvalwater achter. Hierdoor dreigt verontreiniging van het oppervlaktewater. Oerbossen worden gekapt.  Voor de productie van 1 vat olie moet twee ton zand  verplaats worden. Steeds vaker wordt de olie ondergronds losgestoomd, wat nog meer energie kost en enorme hoeveelheden water. De winning van deze olie kost drie maal zoveel energie als de normale oliewinning.  Autorijden op teerzandolie veroorzaakt 23% extra uitstoot van broeikasgassen.

Overigens allemaal zaken waarover in genoemde advertorial en ook DvhN met geen woord wordt gerept….


Graag zouden wij de volgende vragen beantwoord willen zien door het College:

 

  1. Is het College bekend met de betrokkenheid van Incas3 bij deze vorm van oliewinning ?
  2. Vindt het college het verantwoord een bedrijf/stichting financieel te steunen dat zich met deze milieuonvriendelijke en weinig duurzame wijze van oliewinnning  bezighoudt ?
  3. Vindt het college dit passend in het streven van de gemeente om duurzaam en groen te zijn en passend bij de vorig jaar uitgereikte prijs als duurzaamste gemeente van Nederland?
  4. Kan het college via de subsidievoorwaarden die gesteld zijn (of nog gesteld moeten worden??  (zie raadsvoorstel 1-10-2009)) invloed uitoefenen op de werkzaamheden van Incas3 of betaling van de subsidie aan voorwaarden verbinden,  stoppen (voor zover aan de orde) of terug halen (als daar een politieke meerderheid en juridische mogelijkheden voor zijn)

 

Interview door RTVDrenthe met Hans Marskamp horen, klik dan hier.