Bij basisschool de Octaaf is de introductie van Klasse!kas een succes geworden. Zonder problemen kon het in het ervaringsonderwijs worden ingezet en konden de kinderen de kas beheren: geld verdienen en geld uitgeven. Dit bleek bij de officiële start van het project in Assen.
‘We krijgen elk jaar veel aangeboden om tijdens de lessen te gebruiken. Het is meestal moeilijk kiezen. Over de Klasse!kas hadden we geen twijfel, het past prima in ons onderwijs’, aldus de Directeur van De Octaaf, Janita Dorland. De Klasse!kas sluit naadloos aan op onze manier van lesgeven. In onze filosofie is elk kind knap, waarbij het de kunst is aan te sluiten op zijn manier van leren. Zo bleek een zeer beweeglijk kind ineens veel meer betrokken bij het rekenen.
De Klasse!klas startte met een budget van 50,- euro. De kinderen verdienden extra geld met auto wassen en het verzamelen van lege flessen. Ze ontdekten dat het oppassen op een broertje of zusje ook geld kan opleveren. En zo was er geld voor twee grote klasseknuffels, want dat wilde de groep graag.
Jan Tingen van GBK benadrukte dat hij blij was dat er nu eindelijk iets gedaan werd aan het voorkomen van schuldproblemen en niet alleen met het oplossen. De voorbereiding van het project heeft lang geduurd, maar nu is het toch zover. De Klasse!kas wordt inmiddels al ingezet in de steden Arnhem en Eindhoven. De ontwikkelaar van de Klasse!kas, Jimke Nicolai van Bureau Levend leren, gaf aan dat kinderen met de kas zelf kunnen beslissen wat er met het geld gebeurt. Het sluit verder aan bij het doel om kinderen te leren consument te zijn en te leren omgaan met geld.
Aan het eind van de bijeenkomst werden ballonnen van de Klasse!kas opgelaten met de wens dat de Klasse!kas ook in andere gemeenten terecht komt.
Al 2 jaar pleit GroenLinks Drenthe ervoor om de Klasse!kas te introduceren op basisscholen. Bij de algemene beschouwingen werd een motie aangenomen zodat het gebruik van de Klasse!kas in gemeenten gestimuleerd zou worden. Helaas werd er geen budget aan gekoppeld anders zou de introductie veel sneller hebben kunnen plaatsvinden. Inmiddels zijn de bijbehorende lesmiddelen ontwikkeld en kan een basisschool het lespakket van de GBK gebruiken.
Wil je meer weten, neem dan even contact op met Laura Punt: laurapunt@groenlinksassen.nl