Regeren is vooruitzien, daarbij is het van belang om de consequenties die keuzes hebben, op onszelf, onze omgeving, onze stad, onze kinderen, zorgvuldig te wegen.

Tegelijk is daar informatie voor nodig, waar hebben we het over, wat zijn dan de keuzes die voorstaan, welke ambitie en visie streven we na. Waarom willen we dit eigenlijk.

En daarom hebben we onderzoek gedaan, met experts, met de Asser inwoners, met elkaar. De tijden veranderen, techniek wordt beter, duurzaam zwemmen is mogelijk, maar is dat waar we nu voor kiezen?. En hierbij wordt het voor ons toch steeds duidelijker, dat we een zwembad willen in de zomer. En wij van GroenLinks zijn hier ook best voor te vinden, maar niet zonder meer. Voor GroenLinks zitten hier voorwaarden aan vast.

Kan dit zomaar? Hebben we hier de middelen voor, niet alleen in geld, maar ook in onze toewijding om het af te maken, en dan niet alleen de bouw, maar ook het beheer. En dan niet alleen vandaag, maar de komende decennia.

Al bij de aanvang was het voor GroenLinks helder, als er een keuze gemaakt moet worden tussen een zwembad of huizen, dan kiezen wij voor huizen. Als we moeten kiezen tussen een zwembad of sociale voorzieningen, dan kiezen we voor sociaal. Als we moeten kiezen tussen een zwembad of bomen, dan kiezen we voor bomen.

We zien in de raad, in de beraadslaging de afgelopen maanden, dat we deze keuzes voor ons uitschuiven. We hebben het onderzoek naar de regio bewust buiten scope geplaatst. Afwegingen over wat we niet gaan doen, zijn niet aan de orde, maar zien we op het moment zelf wel. Het voor ons uitschuiven van de keuze, naar later met meer inzicht, meer grip, leidt tot langere onzekerheid.
En dat terwijl wij de provincie hoofdstad zijn, wij zijn de voortrekker van onze regio, wij hebben extra verantwoordelijkheden, bovenop die voor onze eigen inwoners. Om ons heen zien we de eerste effecten al van 2026, bezuinigingen op voorzieningen in de wijk, bibliotheken gaan dicht, de buikriem wordt al aangehaald. En dat terwijl er nog niet zoveel aan de hand is. Maar men kijkt vooruit.

En hoewel dit voorstel voor een voorbereidingskrediet wellicht een aantal antwoorden extra gaat geven, merken wij ook dat we de uitkomst van tevoren kunnen voorspellen. Wij hebben al meerdere malen, maar zeer recent nog heel concreet bij de Ruimtelijke Economische Visie, gezien dat we nogal wat ambities hebben en niet gek veel vrije ruimte. Dus we kunnen nu al voorspellen, de locatie gaat ten kostte van iets anders. Het contract kost ons geld want de businesscase is niet sluitend en wordt het ook niet. Een verdere uitwerking van het openluchtzwembad geeft inzicht in de kosten, waarbij voor ons de investering niet heel zwaarwegend is, maar het voorspelbare exploitatietekort wel. 
En met dat vooruitzicht, het vooruitzicht op onze ambities, visies, onzekerheden die vast en zeker op ons afkomen, zijn wij niet overtuigd dat aanvullend onderzoek, dit voorbereidingskrediet, echt gaat bijdragen aan het invullen van de voorwaarden die wij als Fractie van GroenLinks stellen aan een nieuwe openlucht zwembad.