Een bijdrage waarin de Daltons centraal staan hebben we nog niet gehad dit jaar en we verwachten hem ook niet meer.

Hoewel de begroting in de nieuwe opzet haast leest als een Donald Duck gaat het ons te ver het nieuwe college te vergelijken met Oom Dagobert met een bijna leeg geldpakhuis, en een Katrien die het goed moet houden met  Donald, Willie Wortel en Guus Geluk.  Wij gaan dit dan ook maar niet doen en u mag zelf uitmaken wie voor Donald door kan gaan en wie voor Guus en…. (23)

 

“Niet zorgen voor maar zorgen dat” is het credo van het college.

Dan lijkt het dat het college minder gaat doen, faciliterend wordt .  Maar gelet op alle taken die de gemeente erbij krijgt op het gebied van zorg in het kader van de transities is eerder het tegengestelde aan de orde. De begroting zet niet voor niets met 60 miljoen uit. Wat GL betreft wordt het komende jaar toch ook een groot deel het jaar van de waarheid.  Hoe gaan alle theoretische kaders en verordeningen in de praktijk uitpakken?  Hoe zorgen we dat niemand tussen wal en schip valt.  Het wordt het jaar  van het sturen, bijsturen en … 

Niet zorgen voor maar zorgen dat…

Wij hebben daarnaast toch ook wel wat zorgen over….

Daarover straks meer.  We willen beginnen met een aantal positieve zaken, onder het motto ‘tel uw zegeningen’.

GroenLinks  is blij dat het college geld vrij maakt voor nieuw beleid en ondanks de bezuinigingen toch ambities heeft een aantal zaken te realiseren deze collegeperiode.

Dat het college het Duurzaamheidsfonds in stand houdt en daarin investeert maakt ons zelfs een heel blij.  Wel horen we graag van het college wat de vorderingen zijn rond windmolens en zonnepanelen bij het TT-circuit en de zonne-energiepilot in het Havenkwartier. Naar aanleiding van onze motie om de vaart erin te houden op dit punt heeft het college ons beloofd hier voortvarend maar zorgvuldig mee aan de slag te gaan.

Ook steunen we het voornemen om de openbare verlichting daar waar het kan te beperken. Minder energie en minder lichthinder. Duisternis is een waarde geworden die we in Drenthe nog grotendeels hebben en ook vast moeten houden.

Verder staan we in beginsel positief tegenover het instellen van een sociaal deelfonds, mits de gelden beschikbaar blijven voor de inwoners en niet aan overhead en indirecte kosten worden besteed.

Het voornemen van het College de aandelen GAE af te stoten en niet meer financieel bij te dragen juichen wij eveneens toe. Als je het over kerntaken hebt, is dit er een waar de gemeente zich wat ons betreft inderdaad verre van kan houden. 

Tenslotte constateren we toch wel met enige tevredenheid dat het college weer een sluitende begroting weet te presenteren en dat het Grondbedrijf ‘ in control’ is. 

Tot zover het goede nieuws, dan nu onze zorgen over…

Wij maken ons zorgen over het Havenkwartier.  Wij dachten dat dit geparkeerd was maar zien nu staan dat nieuwbouw hier en in Kloosterveen wordt geconcentreerd.  Aan de andere kant stellen termen als uitnodigingsstrategie, gebiedsontwikkeling nieuwe stijl en passief grondbeleid ons  ook wel weer voldoende gerust dat hier voorlopig nog niet geïnvesteerd wordt.

Wij maken ons zorgen over het terugschroeven van het onderhoudsniveau voor groen en grijs.  Goedkoop is op termijn duurkoop  vrezen wij.  Het is een korte termijn politiek waarvan je op langere termijn de wrange vruchten zeker gaat plukken. 

We maken ons zorgen over werken en inkomen. Is de Participatiewet het wondermiddel om ieder naar werk te geleiden?  Is er in de toekomst wel werk voor  iedereen en kan iedereen vanuit de eigen mogelijkheden en onmogelijkheden aan het werk?  Krijgen we geen verdringen van werk? In het land gaan steeds meer stemmen op om te experimenteren met het onvoorwaardelijk basisinkomen.  Hoe kijkt het college hiertegen aan en is zijn bereid een pilot of project op dit vlak in gang te zetten, of anders op zijn minst hier onderzoek naar te doen? 

Met betrekking tot het Grondbeleid van Assen hebben we ook een zorg.  Assen lijkt op twee gedachten te hinken wat betreft een actief of passief grondbeleid. De Nota Grondbeleid wordt niet herijkt maar er wordt jaarlijks bijgestuurd.  Wij vragen het college uitdrukkelijk of zij gebiedsontwikkeling zien als een kerntaak van de gemeente of dat dit toch maar vooral aan de markt moet worden overgelaten en de risico’s  ook daar moeten worden neergelegd?

GL heeft behoorlijke zorgen over de belastingruil en belastingdruk.  Het college kondigt een boventrendmatige OZB verhoging aan van 1,5%. Niet alle partijen zijn hier even enthousiast over hoorden we een paar weken terug al in de raadszaal.  GL maakt zich zorgen de stapeling van lasten die bij de inwoners terecht komt.  De rek is er daar een keer uit. Zaken als toename van kwijtscheldingsverzoeken en tekorten bij de GKB  bevestigen dit. Verder verspeelt het college op voorhand ruimte die door lagere afvalstoffenheffing kon ontstaan direct in te vullen en via de OZB te beleggen bij de inwoners. Bij toekomstige tegenvallers bijvoorbeeld bij groot onderhoud van de riolering e.d. draaien de inwoners hier voorop en stijgen de lasten mogelijk excessief. 

Met betrekking tot de woningbouw wordt gesteld dat zoveel mogelijk ruimte aan nieuwe initiatieven wordt geboden en regels worden aangepast of afgeschaft.  Dat klinkt heel makkelijk maar wat moeten we ons daarbij voorstellen?

We lezen dat er in 2014 zo’n 160 woningen in de pijplijn zitten en er maar 50 daadwerkelijk gebouwd zijn tot nu toe.  Dat is bij lange na niet de 300 waar we voor gaan of de 200 waar het college voorzichtigheidshalve rekening mee houdt.  Dit baart ons zorgen.  Is de voorspelde groei wel reëel ?

De fietsbereikbaarheid van Assen moet verbeterd zegt het college.  Wij zijn het daar van harte mee eens. Maar hoe moeten we de oplossing van het college zien: Als we onze bestaande infrastructuur beter benutten via sensortechnologie, hoeven we minder nieuwe infrastructuur aan te leggen.  Dit vraagt om uitleg en die willen wij dan ook graag van het College hebben.

Een cryptische zin van gelijke strekking bij het Messchenveld: versoepelen van regelgeving en een pilot flexibele aansluiting aanbod en vraag ?  Hebben we dat bij het Peelerpark ook al niet eens geprobeerd?  Wat moeten we ons hier precies bij voorstellen?

Voor het bedrijventerrein Assen-zuid wordt gezegd dat alleen het gebied ten westen van Graswijk wordt ontwikkeld.  Verschraalt hiermee ook niet het aanbod omdat hier slechts bepaalde type bedrijven kunnen worden bediend, gelet op de bestemming   We hopen voor het college dat de eerste bedrijven zich hier snel vestigen want anders is de nieuwe afslag Assen-Zuid letterlijk een road to nowhere… 

GL hoort graag hoeveel ha bedrijventerrein er in 2014 is verkocht en of dit in de pas loopt met de prognoses. 

Het college kondigt aan de niet-wettelijke taken op het gebied van ruimtelijke ordening te heroverwegen.  Wat moeten we ons hierbij voorstellen ? 

Bij aantrekkelijk Assen ook enige zorg.  Ten eerste vragen we ons af waar de stelling “Assen is een sterk merk”  nou precies op gebaseerd is ?

Ook blijven we grote zorg houden over de leegstand en de aanpak daarvan. Het nieuwe bestemmingsplan voor de binnenstad zou wat ons betreft topprioriteit moeten hebben om flexibele invulling van panden mogelijk te maken.  Planologisch beperken van detailhandel in aanloopstraten is niet iets wat tot direct resultaat leidt en wat bedoelt het College hier precies mee? Het college moet niet denken in beperkingen maar in mogelijkheden.  GroenLinks vindt het raar dat het college nu wil komen tot een kernwinkelgebied waarbij de gemeente nog heel recent  zelf heeft meegewerkt aan het uit elkaar trekken en versnipperen van het kernwinkelgebied door de ontwikkeling van de Citadel. 

Bij de bedrijfsvoering hebben we onze zorgen bij de waardengedreven netwerkorganisatie.  Het is allemaal erg managementgericht.  Is er voldoende oog voor het behouden en in huis houden van vakinhoudelijke kennis, zodat de organisatie in ieder geval ook in staat is te ‘zorgen dat’ ? 

GL blijft zich zorgen maken over DNK en over de vanzelfsprekendheid  en het gemak waarmee voordelen uit de bouw worden teruggesluisd in de begroting van DNK en het oplopende tekort moeten dichten. Het is een prachtig gebouw en prima voorziening maar financieel een maatje te groot voor Assen en de gebruikers. Kostprijsdekkende huur!!  Nooit meer doen!! Daarentegen stopt GroenLinks liever 200.000 euro in DNK dan in een feestje van een week rondom de TT. 

Welzijnsorganisatie 2.0…..

Grote zorgen maakt GroenLinks zich over dit fenomeen dat straks de transities in goede banen moet gaan leiden en uitvoeren. Buurtteams functioneren nog maar half, maar toch is dat straks het loket waar de burgers van Assen terecht moeten kunnen voor het geval dat zij hulp nodig hebben. De horizontale doorverwijzing van 1 van de 3 toegangen lijkt ons een utopie van de eerste orde. Buurteams worden de toegang voor de buurt voor kwetsbare mensen. De uitrol over heel Assen vanaf januari 2015 baart ons ernstig zorgen, de presentaties en uitleg van afgelopen dinsdag heeft er niet aan bijgedragen om deze zorgen weg te nemen. Er zijn nu nog maar vier buurtteams die nu de handen al vol hebben aan hun eigen buurt. Lariks komt nu al niet toe aan Pittelo. En als er dan gesteld wordt dat in buurten waar het niet zo nodig is geen heel buurtteam wordt opgetuigd, raakt GroenLinks het spoor wat bijster.  In iedere wijk zitten toch probleemgezinnen? En dan zou ineens het CJG weer voldoende zijn en in de lead zijn.

Wij hebben er nog niet veel vertrouwen in dat dit goed komt in de loop van 2015. 

Economische ontwikkeling.

Prachtig speerpunt:  ‘Stimuleren van innovatie en het bewerkstellingen van cross-overs.’ Wat levert dit concreet op, behalve samenwerking met heel veel partijen. Nog een prachtige quote binnen samenwerking met EDR: dit maakt standaardisatie mogelijke en evt afwijkende gevallen worden via maatwerk geregeld.(p39) GroenLinks raakt hier het spoor bijster en wij hopen dat dit echt te maken heeft met de verhaspelingen op deze pagina.

Kortom, hoe smart is dit nu eigenlijk en wat gaat dit ons concreet aan werkgelegenheid opleveren voor ons jeugd. 

Meedoen in Assen: schuldpreventie en armoedebestrijding.

Wanneer kunnen wij concreet voorstellen hiervoor gaan verwachten. Er moet met minder geld, meer gedaan worden en dan zeker in preventie.  Hoe ziet het College deze vernieuwende aanpak voor zich? De prestatieovereenkomst met een taakstellend budget met de GKB vinden wij een perfect idee. Wij zijn benieuwd hierna en wachten het voorstel met belangstelling af. 

GroenLinks heeft in deze begroting een 3tal nieuw op te richten of te faciliteren organisaties gevonden.

  1. Professionele citymarketingorganisatie
  2. Stichting voor fondswerving voor activiteiten in het Culturele hart
  3. Pilot Netwerkorganisatie rondom Aantrekkelijke binnenstad.

Waarom zijn dit in ene kerntaken geworden van het College?  Wij zetten alles juist op afstand, de markt, de burgers, je familie en je buurman/vrouw moeten worden ingeschakeld voor werkelijk alles, maar dit gaan wij faciliteren? Dat lijkt mij nu bij uitstek iets voor die markt waar wij het met z’n allen steeds over hebben.

Ik wil eindigen met de hoop dat deze nieuwe vorm van de begroting een on-going-project is. Dat het op veel fronten nog niet  leest als een Donald Duck, heeft te maken met het jargon dat de teksten op bijna iedere pagina besmet heeft. De mensen van Duckstad hebben ook zo’n eigen jargon om zich uit te drukken. Ons advies is om er voor de volgende keer iemand echt naar te laten kijken, als alle onderdelen van de waardengedreven netwerkorganisatie zijn samengevoegd, om te zorgen dat er echt lijn in komt. Niet alle marketing elementen door elkaar gebruiken. Een zin als: Meer kostendekkend werken, dat kan echt niet. Je werkt kostendekkend of niet, maar meer kostendekkend is echt onzin.

Maar college en gemeenteraad: Keep up the good work!

GroenLinks wil graag helpen zorgen dat, maar moet eerst ontzorgd worden door het college.