Wat houdt het plan van Mona Keijzer in?
Minister Keijzer wil dat statushouders niet langer voorrang krijgen bij het toewijzen van sociale huurwoningen. Dit lijkt misschien een manier om andere woningzoekenden sneller aan een huis te helpen, maar in werkelijkheid verandert het niets aan het grote tekort aan betaalbare woningen. In de afgelopen jaren is slechts vier tot zeven procent van alle sociale huurwoningen aan hen toegewezen. Het schrappen van hun voorrang heeft dus nauwelijks invloed op de wachttijden van andere woningzoekenden. 
Mensen die in scheiding liggen of dakloos dreigen te worden behouden – terecht - hun urgentie. Waarom zou diezelfde redenering niet gelden voor statushouders, die zich óók in een kwetsbare positie bevinden? Dit plan biedt geen werkelijke oplossing, maar wijst één groep onterecht aan als schuldige.

Niet statushouders, maar falend marktbeleid 
De wooncrisis is niet veroorzaakt door statushouders, maar door jarenlang beleid waarin marktwerking de boventoon voerde. Sociale huurwoningen zijn verkocht of gesloopt, terwijl er te weinig betaalbare nieuwbouw voor in de plaats kwam. Starters, gezinnen, ouderen en mensen met een lager inkomen staan hierdoor jarenlang op een wachtlijst. In plaats van te investeren in betaalbare huisvesting, zet dit plan groepen woningzoekenden tegenover elkaar. Maar de echte oplossing ligt in het bouwen van méér woningen, niet in het uitsluiten van bepaalde groepen.

Statushouders zijn onderdeel van onze samenleving
Bovendien: statushouders maken gewoon deel uit van onze samenleving. Na een zorgvuldig doorlopen procedure hebben zij recht op verblijf in Nederland. Ze bouwen hier een nieuw bestaan op, werken, volgen onderwijs en dragen bij aan de gemeenschap. Hen uitsluiten van huisvesting helpt niemand en lost niets op. Door deze maatregel moeten statushouders noodgedwongen langer in opvangcentra blijven, wat de druk op het opvangsysteem vergroot, de kosten verhoogt en de situatie daar verslechtert. Voor statushouders belemmert dit ook nog eens hun integratie. 

Tijd voor echte oplossingen
Zestien andere gemeenten hebben dit plan al veroordeeld als een schijnoplossing en roepen op tot intrekking. Wij sluiten ons daarbij aan en roepen het College van B&W in Assen op om zich hier even krachtig tegen uit te spreken. Een rechtvaardig woonbeleid draait om het bouwen van voldoende betaalbare woningen, niet om het tegen elkaar uitspelen van woningzoekenden. GroenLinks en de PvdA Assen blijven zich inzetten voor structurele oplossingen, zodat iedereen – zonder uitzondering – een eerlijke kans krijgt op een woning.