De fractie van GroenLinks heeft, zoals deze week via diverse media bekend geworden, het college van de gemeente Assen gevraagd zich te melden bij de provincie Drenthe als gemeente waar mogelijk een deel van de windopgave voor Drenthe alsnog gerealiseerd kan worden.
Deze week namelijk heeft Minister Kamp het inpassingsplan voor de windmolens in de Veenkoloniën vastgesteld een daarbij 5 molens geschrapt om tegemoet te komen aan daar levende bezwaren.
Daarbij heeft de Minister aangegeven dat hij wel vasthoudt aan de totale hoeveelheid MW aan windenergie die Drenthe zou moeten realiseren. Vervolgens reageerde Gedeputeerde Stelpstra dat wat hem betreft nu alles open ligt en deze resterende opgave ook ingevuld kan worden buiten het oorspronkelijk door de provincie vastgestelde zoekgebied.
Dit was voor de fractie van GroenLinks Assen aanleiding het college te vragen of de gemeente Assen bereid is zich te melden als gemeente waar een deel van de nog te realiseren opgave wind kan worden gerealiseerd.
De gemeente heeft immers in de onlangs gepresenteerde Duurzaamheidsvisie aangegeven behoorlijke ambities te hebben als het gaat om Assen in 2030 CO2-neutraal te krijgen. Daarbij heeft het college aangegeven dat ook windenergie een mogelijkheid is om tot realisering van de doelstellingen te komen. Volgens GroenLinks is het voor Assen dan ook nu het moment om zijn vinger op te steken als het gaat om windenergie.
Daarbij hebben we het wat ons betreft niet over het rücksichtsloos plaatsen van de overgebleven 5 molens uit de Veenkoloniën. Nee, wat GroenLinks betreft willen we bezien of er in Assen mogelijkheden zijn om kleinschalig, inpasbaar in het landschap windenergie te realiseren. Dat kan ook met kleine molens, zoals die tegenwoordig zijn ontwikkeld, met bijvoorbeeld een as-hoogte van 15 m. Als er al grotere molens in beeld zouden komen, is wat Groenlinks betreft draagvlak van inwoners en directe omgeving een harde voorwaarde. Ook denken we aan vormen van mede-eigenaarschap, zodat de baten in Assen blijven.
Ook hoeft Assen niet volledig het resterende deel aan MW voor zijn rekening te nemen. We weten dat er meer gemeenten in Drenthe zijn die mogelijk iets willen met wind. GroenLinks Hoogeveen komt waarschijnlijk met vergelijkbare vragen aan het college van die gemeente.