wethouder thuiswerken

Wethouder in coronatijd

Karin Dekker vertelt over hoe ze het thuiswerken vorm geeft in deze coronatijd.

Het is even wennen. Waar ik normaal ‘s ochtends met de trein naar Assen ga voor diverse overleggen in het gemeentehuis ga ik nu aan mijn tafel bij de keuken zitten. Omringd door verschillende devices begin ik de dag met een telefoontje aan mijn secretaresse en nemen we online de dag door. Maar soms komt dat er niet eens van omdat mijn diverse videocalls vaak vroeg beginnen. Het is even wennen. Waar ik normaal probeer zoveel mogelijk buiten het gemeentehuis te zijn, zit ik al weken thuis. Mijn collega’s zie ik alleen online en aan het einde van de dag ben ik vermoeider dan normaal. Online vergaderen lijkt intensiever. Of is het een kwestie van wennen en weten mijn hersenen en lijf op de verandering in te spelen? De tijd zal het leren en zoals het er nu uitziet gaat het nog wel even duren voordat we het virus meester zijn. De 1,5 samenleving wordt (in ieder geval de komende tijd) het nieuwe normaal.

Maar er zijn ook voordelen. Zo ben ik onlangs voorzitter geworden van de Themagroep Duurzaamheid van de G40. Normaliter hadden we elkaar in mei gesproken. Nu alle vergaderingen gecanceld zijn bedacht ik een belronde te doen. Met 39 wethouders een persoonlijke kennismaking. Een ieder is enthousiast. Zonder Corona had ik dit niet gedaan. En dan onze fractie-vergaderingen. Het klinkt vreemd.....maar ze zijn (naar mijn idee) energieker en persoonlijker dan ooit. Summer zorgt voor de wekelijkse afsluiter met een doordenkertje of een persoonlijke vraag. Kortom, mijn werk (en dat geldt voor velen met mij) heeft een andere invulling gekregen en daar zitten voor- en nadelen aan. Waarbij ik nu al de conclusie durf te trekken dat Corona gezorgd heeft voor een digitale revolutie. En masse zitten we op ZOOM, Webex, Teams etc. Dat gaat zijn invloed hebben op ons reguliere werkritme . En dat heeft weer gevolgen voor mobiliteit en milieu.

Dat wordt de uitdaging voor na Corona. Kunnen we de positieve effecten behouden? Gaan we minder vliegen, laten we de auto vaker staan en blijven we wandelen en fietsen. Ik hoop het van harte en waar mogelijk is er voor ons een taak daaraan bij te dragen.