In de raadsvergadering van de gemeente Assen is een voorstel van de VVD besproken omtrent onkruidbestrijding. Het voorstel van de VVD hield in het vervangen van de huidige, milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen voor het volgens de VVD even ongevaarlijke Glyfosaat (wordt ook wel Glysophaat genoemd en is de werkbare stof in bijvoorbeeld RoundUp).

Een eenvoudige internet zoekopdracht naar het betreffende middel levert echter allerlei informatie op, behalve dan dat het middel ongevaarlijk zou zijn voor het milieu. Integendeel zelfs. Hieronder volgen een aantal citaten mbt Glyfosaat, welke ontleend zijn aan verschillende internetbronnen:

Glyfosaat heeft evenals diuron grote invloed op het ecologisch functioneren van aquatische ecosystemen, doordat het de onderwatervegetatie aantast.

Bron: http://www.onderzoekinformatie.nl/nl/oi/nod/onderzoek/OND1305466/

Is RoundUp schadelijk voor mens?

Amerikaanse onderzoekers brengen glyfosaat in verband met verhoogde risico’s op lymfklierkanker (non-Hodgkin), miskramen en ADHD. Uit ander onderzoek blijkt dat glyfosaat ook kan leiden tot een vermindering van de productie van geslachtshormonen. Directe blootstelling aan een bestrijdingsmiddel met glyfosaat kan lijden tot hoesten, oogirritatie, diaree, korte ademhaling, overgeven en vermoeidheid. Er is sprake van lichte acute toxiteit.

Is RoundUp Schadelijk voor dier?

Recent onderzoek van de universiteit van Pittsburgh wijst er op dat het bestrijdingsmiddel Roundup leidt tot sterfte van kikkers en andere amfibieën. Onderzoeker Rick Relyea stelt dat het bestrijdingsmiddel extreem giftig is voor amfibieën. Al eerder is aangetoond dat glyfosaat genetische schade en schade aan het immuumsysteem van vissen kan toebrengen. Bij kikkers is ook abnormale ontwikkeling en genetische schade aangetoond.

Is RoundUp schadelijk voor milieu?

Glyfosaat kan tot een meter in de bodem doordringen, waardoor er een grote kans bestaat op uitspoeling naar het oppervlaktewater. Het middel kan mogelijk ook doordringen tot dieper gelegen grondwaterlagen. Glyfosaat is het op één na meest in de natuur zich verspreidende bestrijdingsmiddel en heeft daarom ook effect op planten die niet bespoten zijn. Planten die met een lagere dosering in aanraking komen kunnen vatbaarder worden voor bepaalde plantziekten.

Bron: http://vroegevogels.vara.nl/portal?_scr=article_4&id=119110

Glyfosaat wordt als weinig giftig voor mensen en dieren beschouwd. Deze opvatting is dan gebaseerd op LD-50 onderzoek bij proefdieren; onderzoek waarbij bepaald wordt bij welke hoeveelheid van een stof de helft van de proefdieren sterft. De gevonden giftigheidswaarde wordt met name in reclamefolders (zoals [3] - red]) vergeleken met die van keukenzout of andere stoffen in ons voedsel. De LD-50 waarde geeft echter alleen aan bij welke hoeveelheid 50 procent van de proefdieren (binnen de gestelde proefduur) sterft. Dieren waarvan organen worden aangetast, of die bijvoorbeeld verlamd of blind worden, hebben geen enkele invloed op de gevonden LD-50 waarde, evenals chronische vergiftigingsverschijnselen, die nog lang na de proef kunnen optreden

Bron: http://www.vtm-milieu.nl/roundup/

En zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. Met andere woorden, ongevaarlijk is een absoluut incorrecte typering voor het middel Glyfosaat en de VVD geeft door het middel als zodanig te typeren, ons inziens een foutieve en zeer misleidende voorstelling van zaken. Door een dergelijk voorstel geeft de VVD blijk zich meer te bekommeren om de efficiency (dus geld) dan om echt belangrijke zaken (zoals bijvoorbeeld ons milieu).

Zoals u van GroenLinks mag verwachten, zullen we stevig de vinger aan de pols houden en een uitermate kritische houding aannemen ten aanzien van dit voorstel. We houden u verder middels deze website op de hoogte.