Eindelijk dan aan het eind van dit spelletje over het FOC in Assen.
Truth: is de waarheid wel boven tafel gekomen met alle rapporten?
Dare: durven we de binnenstad van Assen te verkwanselen voor een paar miljoen in de achterzak van dit college met de huidige begroting in het achterhoofd.
Tijdens de insprekers vd vergadering van 28-1, was mijn enige gedachte: Wie kan er na deze emotionele oproepen nog voor een FOC zijn?
Maar het tegendeel werd gedurende de avond bewezen door een aantal fracties.
Ondanks dat bv de ChristenUnie in hun verkiezingsprogramma hebben staan dat de focus in de komende periode ligt op het ontwikkelen van een compacte, interessante binnenstad, lijken ze nu toch in meerderheid mee te gaan met het college. En dat bij de CU bij de verkiezingen nog zei TEGEN het vestigen van winkelcentra in het buitengebied te zijn.
Dat de VVD, per definitie de partij voor het MKB, zijn achterban in de stad nu in steek lijkt te laten en voor een grote investeerder lijkt te gaan. Met lap en plakmiddelen en verzachtende woorden voor de binnenstad.
En D66 in Assen is wat anders dan D66 in de Den Haag als het om het standpunt wat betreft retail, stadscentra en weidewinkels gaat.
Een duurzaam sausje en keur aan randvoorwaarden is niet voldoende om dit te verbloemen of te sussen. Met de huidige motie geef je gewoon aan, dat je weet dat je eigenlijk NEE moet zeggen.
EN, natuurlijk gaat het hier over emotie! Dat is ook goed in dit debat.
De emotie van de ondernemer in Assen, de burgers van Assen, de investeerders in Assen en de jongeren in Assen. Zij hebben de afgelopen jaren in tijden van grote crisis onverzettelijk stand gehouden in ons Assen. Soms tegen beter weten in, hun zaak open gehouden en een verwijt van de CDK dat zij geen durf en lef genoeg tonen is dan ook echt ver, ver onder de gordel.
Lef in vernieuwende concepten, zoals warenhuis Vanderveen laat zien,
lef om hun nek uit te steken en winkels en personeel te redden, zoals Henk Ziengs en
lef van ondernemers om na vernieuwing van Mercurius weer terug te keren op hun oude stek en door te gaan met hun winkels.
De bedreiging voor het stadshart wordt door velen als levensgroot gevoeld. Uit het Strabo-rapport leerden we dat een omzet van zo’n € 50 mln/jr aan mode-sport-schoenen wordt geprognotiseerd voor het winkelcentrum buiten de stad. Deze sector was in de binnenstad van Assen afgelopen jaar goed voor ongeveer € 77 mln. Hier dreigt de motor van de binnenstad, de modesector, compleet te worden opgeblazen. Hier wordt Russische roulette gespeeld met de Asser samenleving en met het ondernemersspeelveld. De lijst van ernstig waarschuwende instanties en personen van naam en faam wordt niet voor niks iedere dag langer. Laten we de krachten bundelen om het stadshart gezond en inspirerend te laten kloppen, aldus Hannelore Vanderveen op 28-1!
Ook hier een emotionele oproep. En de lijst is nog steeds langer geworden, ook de afgelopen 14 dagen.
En dan nog de sociaal geografische analyse in deze. Toch ook niet onbelangrijk.
Wat voor stad wil Assen zijn? Het ontstaan van afgelegen winkelgebieden ten koste van een binnenstad, heeft een enorme onwenselijke impact op een stedelijke samenleving. Daar is vanuit de sociaal geografie veel onderzoek naar gedaan. Het privatiseert de openbare ruimte. De binnenstad is de huiskamer van de stad en van de samenleving, waar verschillende groepen elkaar nog kunnen treffen. Dit sociale weefsel staat op de helling. In de binnenstad zijn ook 'ogen op de straat', terwijl een afgelegen winkelcentrum sociaal onveilig is. Geliefde kostwinnersbanen in de binnenstad gaan verloren en worden vervangen door flexcontractjes op zondag, waarbij het personeel langs onveilige donkere routes moet terugkeren.
Aldus Josse de Voogd op zijn Blog http://www.jossedevoogd.nl/europe.html. Josse de Voogd is als promovendus verbonden bij de afdeling Geografie en Planologie aan de Universiteit van Amsterdam.
GroenLinks is er van overtuigd dat wanneer we als gemeenteraad nu ja zeggen er geen weg terug meer is. We zwemmen een fuik in en GroenLinks heeft niet de illusie dat deze raad dan vervolgens nee zou zeggen tegen een bestemmingsplan; dit is het moment van de waarheid: truth or dare!
GroenLinks wil niet investeren in een onbekende partner die voor een paar miljoen voor de achterzak van dit college de binnenstad opblaast. Waarna wij er ettelijke miljoenen meer dan er beschikbaar komt mbv REP- middelen, moeten gaan investeren om de binnenstad weer op peil te krijgen. Roosendaal investeert bv 36 miljoen, daar wegen de inkomsten van deze grondverkoop echt niet tegenop! Wat die ook mogen zijn! Hoe concreet is bijdrage van het college nu echt voor de binnenstad? Hoeveel miljoen zegt u nu concreet toe?
GroenLinks wil wel investeren in onze betrouwbare partners, nl MKB binnenstad, de Asser investeerders en de ondernemers die ons de afgelopen jaren trouw zijn gebleven en zich inspannen om van Assen wat moois te maken.
Daar is geen FOC voor nodig en daar past geen FOC bij.
GroenLinks zegt Nee tegen een FOC!