Buiten de orde: compliment aan weth Smit dat er nu eindelijk een invulling lijkt te komen voor de Hommes locatie. Hopelijk snel één gat minder in Assen.

De Stadsboulevard.

Wat was ok al weer de aanleiding:  de specifieke spits van Assen waar het verkeer s morgens en s avond gedurende een half uur dreigt vast te lopen. Met de autonome groei van het verkeer (waar we toen nog van uitgingen )  en de groei van Assen zou dit alleen maar erger worden.

De oplossing:  een stadsboulevard gericht op een vlotte doorstroming van het verkeer.

Aan die vlotte doorstroming zijn inmiddels al wel wat concessies gedaan. Ik noem de ovonde bij de Pelikaanstraat, een beweegbare brug in het kanaal

in de toelichtingen op bestemmingsplannen wordt nog steeds uitgegaan van de Structuurvisie en doorgroei naar 80000 inw . Is het niet beter te vermelden dat deze visie inmiddels is bijgesteld?  Dat geldt ook voor ambities en groeiverwachtingen rond het Havenkwartier.  We lezen nergen in het bestemmingsplan dat met deze nieuwe werkelijkheden rekening wordt gehouden en plannen worden bijgesteld: de trein rolt verder…. Dat verbaast ons. 

Uit de beantwoording op de zienswijzen concluderen wij dat het college de doorstroming en het autoverkeer de voorkeur lijkt te geven boven zaken als veiligheid van fietsers en voetgangers, de natuur en  de leefomgeving. Natuurlijk er worden allerlei maatregelen getroffen en voorzieningen getroffen, maar de auto is en blijft het leidmotiv. 

Verder is de  regelgeving bepalend: Bij de woningen aan de Dennenweg wordt weliswaar aan de normen van de wet voldaan qua geluidhinder, maar dit neemt niet weg dat de geluidhinder daar feitelijk behoorlijk toeneemt.

Dennenweg van van 1836 mvt/etmaal  naar 8190 mvt etmaal en extra geluidsbelasting  op de woningen.  

Ook bij de Cederlaan verstopt de gemeente zich achter de regelgeving en gaat voorbij aan het feit dat daar wel degelijk sprake is van geluidsproblematiek, nu al en straks ook.  Toch laat de gemeente de bewoners daar in de kou staan en blijft het bij vage toezeggingen van maatregelen  onder aan een lijstje als er geld over is.  Een dode mus denkt GL, want wij vrezen dat er aan het eind van het hele project niet veel over zal zijn.

We hopen dat u met het beplantingsplan met groenbliivend, opgaand en enigszins afschermend groen de bewoners daar toch nog tegemoet wilt komen. Dat is toch wel het minste.

Wat betreft de afslag Mandemaat en gebruik van de Bothenius Lohmanweg en de Dennenweg als nieuwe wijkontsluiting voor Assen Oost hebben wij erg veel moeite en dan met name van het om zeep helpen van een laan met monumentale bomen door zo ‘ n beetje alle bomen aan één kant op te offeren voor een breder wegprofiel voor 50 km en een minuut tijdswinst voor het verkeer. 

Wat betreft de kerstboom of conifeer bij dePort Natalweg.  De boom moest weg in verband met de stadsboulevard, bewoners willen dit niet en ziedaar op 31 maart jl overleeft de boom de weersomstandigheden niet. Je zou je hier een complottheorie op kunnen ontwikkelen Of heeft onze wethouder misschien bepaalde lijntjes…..

WZA -Port Natal

Ook hier de opmerking wat betrfet de groeiambities van Assen uit de Structuurvisie.

Het plan biedt de mogelijkheid voor 15% van het te bebouwen bouwvlak af te wijken van de maximale bouwhoogte van 12 m naar 18 m hoog. Dat is behoorlijk en twee bouwlagen extra. 15%  is een oppervlakte van ruim 2.000 m2