Wij hebben vernomen dat de gemeente Assen in samenwerking met de andere Drentse gemeenten t.w. De Wolden, Hoogeveen, Emmen, Aa en Hunze, Midden Drenthe , de Provincie Drenthe en de VRD, in een traject voor de nieuwe aanbesteding voor een energieleverancier zit.

Vanaf 1 januari 2015 hebben alle overheden de verantwoordelijkheid op zich genomen om 100 procent duurzaam in te kopen: van catering en ICT tot wegen, OV, elektrische auto’s en gebouwen. Het inkoopvolume van overheden samen is jaarlijks 60 miljard euro, merendeels besteed door lagere overheden. Daarmee zijn overheden zeer belangrijke investeerders voor groene groei, een speerpunt van het kabinet.

Aangezien Assen duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, nemen wij aan dat de gemeente Assen in dit traject uitsluitend zal gaan voor de inkoop van 100% groene stroom zonder gebruik te gaan maken van “sjoemelstroom”.

Dit brengt GroenLinks tot de volgende vragen:

  1. Kan de gemeente bevestigen dat zij uitsluitend groene stroom van een erkende groene stroom producent met het Milieukeur zoals bv, Greenchoice, Raedthuys, Windunie , Qurrent en Pure Energie, zal gaan afnemen
  2. Mocht dit in het samenwerkingsverband niet haalbaar, is Assen dan bereid om principieel te blijven en dit zelfstandig te gaan inkopen?

Lagere overheden kopen nog niet 100% duurzaam in De meeste lagere overheden geven zelf aan nog niet 100% duurzaam in te kopen, ook al zou dat per 1 januari 2015 wel het geval moeten zijn. Alleen Almere, Groningen en Haarlem stellen dat zij volledig duurzaam inkopen. Gemiddeld kopen de 10 onderzochte provincies naar eigen schatting voor 93,5 procent duurzaam in en de 10 grote gemeenten gemiddeld voor 94,2 procent.

       3. Kunt u aangeven hoeveel % duurzaam ingekocht wordt door de gemeente Assen?