Assen is onlangs uitgeroepen tot groenste stad van Nederland. En daar zijn we als fractie natuurlijk enorm trots op. Ook het gemeentelijke beleid is gericht op klimaat adaptieve maatregelen om o.a. afvoer van water, maar zeker ook de hittestress in de zomer tegen te gaan.
De hittestress wordt vooral veroorzaakt door veel stenen en gebouwen in de binnenstad, maar dit kan door goed groenbeheer tegengegaan worden. Zo lezen we dit ook terug in de plannen. Echter wat onze verbazing wekt, als ook van de omwonenden en winkeliers, worden er grote leibomen gekapt op de Kruisstraat, het pomppleintje en ook op de Markt. Gezonde volgroeide bomen worden hier met de grond gelijk gemaakt. Deze bomen zorgen voor schaduw en dragen structureel bij de bestrijding van de hittestress. In de plannen worden weliswaar nieuwe bomen (sprietjes) gepland, maar voordat deze bomen weer het formaat van de huidige bomen hebben zijn we zeker 15 tot 20 jaar verder, voordat deze een actieve bijdrage kunnen gaan leveren tegen hittestress en volwaardig bijdragen aan klimaatadaptatie. Dat is dus pas in 2043! Dit alleen omdat het type leiboom niet zou passen bij de wadi’s die de gemeente aanlegt.
Onze fractie stelde daarom de volgende vragen aan het college:
- Is het college met de fractie van GroenLinks eens, dat het planten van nieuwe bomen veel tijd in beslag gaat nemen, voordat deze een redelijke grootte heeft om schaduw te geven en zodoende effectief is tegen hittestress?
- Assen een groene stad is, en kap van deze bomen in schril contrast staat met de groene stad die we willen uitstralen? Daarnaast winkeliers en omwonende de bomen graag willen behouden, juist vanwege de uitstraling en het tegengaan van hittestress. Is er in vroeg stadium hierover ook contact geweest en rekening gehouden met de wensen van bovenstaande groep? Waarom wel of waarom niet? En zo nee, waarom zijn de wensen van hun niet meegenomen?
- Waarom is behoud van bomen niet meegenomen in het concept nieuwe winkelstraten? Immers wadi’s zijn ook te creëren met de huidige bomen en beplanting afgestemd op de leibomen, en niet andersom bomen kappen en nieuwe wadi’s en kleine boompjes terug planten. Waarom is deze keuze gemaakt?
- Zouden we bij dit plan, en nog te uitvoeren plannen in de rest van de stad, niet moeten kijken naar juist behoud van bomen, en de plannen aanpassen op het reeds bestaande groen? Waarom wel of waarom niet?