schiftelijke vragen energie contract

Begin dit jaar hebben ondergetekenden als werkgroep Duurzaamheid vragen gesteld over de stroom en het stroomcontract van de gemeente Assen.  We hebben daarop toen het antwoord gekregen dat als bijlage bij deze vragen gaat.

 

Deze beantwoording hebben we voor commentaar voorgelegd aan GreenPeace.  Daarop kwam onderstaande reactie.

On 19 Sep 2016, at 15:30, schone energie.nl <schone.energie.nl@greenpeace.org> wrote:

ik kreeg van mijn collega Tellu uw mail doorgestuurd. Goed om te horen dat u kritische vragen heeft gesteld aan het college over het stroomcontract. Uit de antwoorden begrijp ik dat de stroom met terugwerkende kracht is vergroend met certificaten van hollandse wind. Dat is een goede eerste stap, daarmee scoort de gemeente Assen nu kleurcode GEEL: redelijk duurzaam. Het beste is echter om over te stappen op een echt groene energieleverancier, omdat via onduurzame leveranciers ook met de inkoop van groene stroom indirect toch in het behoud van o.a. kolencentrales wordt geinvesteerd. 

Ik zie in mijn gegevens dat Assen vanaf 2019 weer een nieuw contract kan afsluiten. Mijn advies zou zijn om de toezegging van de wethouder te vragen om niet het optiejaar (een verlenging) te lichten bij de huidige leverancier, maar een nieuwe aanbesteding uit te schrijven, waarbij GVO's en leverancier gekoppeld zijn. Er zijn een paar tips om de aanbesteding zo vorm te geven dat de kans op een groene leverancier het grootst maakt, zie hier

Ik zal de status van Assen aanpassen, ik blijf graag op de hoogte van de ontwikkelingen! Als ik u nog ergens bij kan helpen, dan hoor ik dat graag. Wellicht leuk om te weten: gemeenten die besluiten hun volgende contract te vergroenen, krijgen van ons een Groen Hart toegekend in onze interactieve kaart. 

Met vriendelijke groet, 

Jorien de Lege

schone energie.nl -- Greenpeace Netherlands, Amsterdam

De checklist van GreenPeace  waarnaar men verwijst in de mail voegen we ook bij.

Vraag

De vraag die we nu als werkgroep nog hebben, is of de gemeente bij het afsluiten van een nieuw contract in 2019 inderdaad bereid is een nieuwe aanbesteding uit te schrijven waarbij de GVO’s en leverancier  rechtstreeks gekoppeld zijn.

Wat ons betreft is dit een vrij eenvoudige manier om optimaal duurzame energie in te kopen.

 

Met vriendelijke groet,

 

Martin Sagel

Tjerk Medemblijk

Johan Niels Kuiper

Hans Marskamp