De Voorjaarsnota geeft de stand van zaken over de voortgang van de begroting 2006 en de voortgangsnota informeert de raad over de ontwikkelingen.

Om de voortgangsnota goed te begrijpen is het dus nodig opnieuw te kijken naar de begroting 2006. Opmerkelijk was dat de begroting van 2006 een positief resultaat heeft van bijna een miljoen euro’s. Voor 2007 wordt in de voortgangsnota ook een positief resultaat geraamd en wel een bedrag van 744.000 euro’s. Anders gezegd: we hebben voldoende geld. De politieke vraag vandaag is: wat doen we met dit geld?

In onze bijdrage bij de begroting van 2006 hebben we de politiek van het toenmalig college “vitrage-politiek’ genoemd. We hadden toen immers een beleidsarme begroting omdat de verkiezingen in zicht waren. Het idee was: je moet het nieuwe college wat ruimte geven. Die vitrage-politiek betekende in onze visie dat de problemen in de stad worden versluierd. Vele problemen van de stad Assen zijn niet zichtbaar.

En nu hebben we Voortgangsnota. Het is precies hetzelfde. Er is sprake van en beleidsarme opzet van de voortgangsnota. Bij de begroting 2007 wordt het collegeprogramma vertaald naar de begroting. We zijn dan een jaar verder. Het is werkelijk onbegrijpelijk dat we echt een jaar verloren laten gaan, terwijl er vele vraagstukken zijn die vragen om duidelijke oplossingen. We hebben een college met een andere samenstelling, een college met een beter sociaal beleid, maar ……. het college is nog niet wakker. En het gevaar is groot dat we als raad ook in slaap sukkelen. GL zegt: kom op, laten we praten over de problemen en iets doen voor deze stad.

Wij vragen vandaag aandacht voor de volgende vier vraagstukken:

1. Er is nog geen structureel beleid vastgesteld, ik citeer de begroting uit 2006, pagina 23, over het jeugdbeleid, de Brede School, het evenementenbeleid en het minderhedenbeleid. Hier is een bedrag mee gemoeid van 435.000 euro. Ook is er geen beleid en geen nog geen geld voor het stedelijk jongerencentrum. College: wanneer komt u met voorstellen voor deze kwesties. Of neemt u het advies van het vorige college niet ter harte?
2. Bij een nadere beschouwing van de begroting 2006 bleek, op bladzijde 57, dat er in 2006 570.000 euro minder wordt besteed aan Zorg en Welzijn dan in 2005. We hebben nu een ander college. College: hoeveel gaat u in 2006 meer besteden aan zorg en welzijn in plaats van minder?
3. De ruimtescheppende maatregelen, ofwel de bezuinigingen van het vorige college, worden gelukkig voor een deel afgevoerd of geparkeerd. Ik doel dan op logopedie, schoolbegeleiding en GOA taken (Gemeentelijk Onderwijs Achterstandenbeleid). De korting op het welzijnswerk van 250.000 blijft echter maar in de lucht hangen. Dat proces wordt voortdurend opgerekt. Dit is een zeer ongewenste situatie. En volgens mij vind de meerderheid in deze nieuwe raad dat ook. College, kunt u dit niet gewoon schrappen. Vanuit de WMO wordt er in 2007 nieuw beleid gemaakt. Dan is een goed debat in samenhang met de andere zorg en welzijn terreinen noodzakelijk. College, er is nu geld, laten we kiezen voor de mensen, laten we de bezuiniging schrappen. GL wil graag op dit punt ook graag de mening horen van de andere partijen.
4. Het armoedebeleid. Begin dit jaar hebben we in de commissie SI de voorstellen van PLOP en GL besproken. De conclusie van de commissie SI was, vrij vertaald, dat vele Assenaren financiële problemen hebben wat vraagt om gericht sociaal beleid. De wethouder heeft beloofd dit voorjaar met een pakket aan maatregelen te komen. We hebben nog niks gezien. Wanneer komt dit college met voorstellen?

De voortgangsnota roept nog vele, vele vragen op. Dat wordt vooral veroorzaakt door het ambtelijke, diplomatieke en versluierend taalgebruik. Ook de afkortingen zijn storend. Wij stellen voor dat een lijstje met verklaringen van afkortingen wordt toegevoegd aan de Voortgangsnota en straks ook aan de Progrogrammabegroting.
Er zijn dus vele vragen te stellen, maar we beperken ons tot vier:

1. Het DPO-onderzoek, het distributie planologisch onderzoek, is nog steeds niet openbaar terwijl ook in deze voortgangsnota kennelijk de bevindingen wel zijn benut voor het programma Rolderstraat. Er zou, aldus de burgemeester een aantal weken terug in de raad, eerst intern beraad plaatsvinden over de wijze van openbaarmaking. Onze vraag is: heeft intern beraad plaatsgevonden en wanneer wordt het DPO-onderzoek nu eindelijk openbaar gemaakt?

2. Bij het onderwijsachterstandenbeleid, blz. 10, staat dat de middelen sober zijn ingezet. Er is nog 320.000 euro beschikbaar. Waarom een sobere inzet? Zijn de onderwijsachterstanden weggewerkt? Of zijn er andere verstoringen?

3. GL vindt het belangrijk dat er in het onderwijs volop aandacht is voor kunst en cultuur. Het kunstmenu is een goed instrument. Wanneer komt het vervolg aan de orde in deze raad? En is het kunstmenu het enige beleid voor stimulering van kunst en cultuur of is er meer? Wat wordt b.v. van onderwijzers op dit punt gevraagd?

4. In de Voortgangsnota wordt gesteld bij asielzoekers en nieuwkomers dat bij de invoering van de nieuwe wet Wet Inburgering er vanuit de wet geen taak meer is voor maatschappelijke begeleiding. Dat is een onjuiste stelling. Het staat de gemeente vrij om zelf beleid hierin te ontwikkelen. GL zal dit goed volgen en zal desnoods zelf met voorstellen komen als de gemeente ervoor kiest om geen maatschappelijke begeleiding te geven aan nieuwkomers.

Wij hebben in onze bijdrage een paar belangrijke vraagstukken benoemd. Het ontbreken van structureel beleid van het jeugdbeleid, de Brede School, het evenementenbeleid, het stedelijk jongerencentrum en het minderhedenbeleid. We hebben aandacht gevraagd voor het feit dat er in 2006 meer dan een half miljoen minder wordt uitgegeven aan Zorg en Welzijn en we vragen aandacht gevraagd voor het armoedebeleid. Dit College met een programma met de pakkende titel “mensen maken de stad” maakt er nog geen werk van en laat een heel jaar lopen terwijl er wel geld is. College: wanneer gaat u aan de slag voor de mensen in de stad?