Als raadslid of politieke fractie heb je allerlei middelen om je werk te doen en het college te volgen of te controleren. Van schriftelijke vragen, tot moties, het vragenhalfuur, interpellatie enz. Soms schieten deze middelen te kort en heb je niet zozeer vragen maar wil je alleen je verbazing of ontsteltenis tot uitdrukking brengen. Vandaar dit ‘paardenmiddel’ van een open brief.

Het gaat om een dossier wat al vele malen ter sprake is gekomen in de raad en Asser politiek: Communicatie.

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:Calibri; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}

Het betreft het voornemen van de gemeente  om een schaapskudde  De Landjes bij Marsdijk te laten begrazen.  Het gaat ons hier niet om de inhoudelijke discussie, maar om het proces en de wijze waarop dit gecommuniceerd is.

In 2009 is een inrichtingsplan vastgesteld voor De Landjes.  Hierover is toen al het nodige te doen geweest met buurtbewoners en gebruikers die zich overvallen voelden.  Van inspraak of meedenken kwam weinig terecht.  Voor mevrouw Mulder was dit zelfs aanleiding een burgerinitiatief op te starten om zodoende betere burgerparticipatie van de grond te krijgen voor  zaken die zo dicht bij de inwoners staan en hen direct raken. Hoe het daarmee is gelopen hoeven wij u niet te vertellen en volgens ons is ook deze zaak nog steeds niet naar behoren afgehandeld (?) Na het excuus van de gemeente hebben we er niets meer van vernomen,

Vanuit dezelfde bewoners is de afgelopen tijd  ook geregeld contact geweest over de wijze van onderhoud, tot aan de wethouder toe.

Als je dan als gemeente weet hoe gevoelig zaken liggen op dit vlak en de buurt er ‘bovenop zit’ , hoe kan het dan zijn dat betrokkenen opnieuw zonder enige vorm van inspraak, meeweten of participatie geconfronteerd worden met het besluit dat er een schaapkudde in de Landjes komt ? Enig inzicht, tact en leervermogen zou je toch mogen veronderstellen.  En ook dat dit dagelijkse praktijk wordt in alle gevallen

Waarom is de buurt, betrokkenen of het bewonersoverleg hierover niet geconsulteerd ??

Waarom geen enkele vorm van overleg ?

Waarom worden betrokkenen een dag voor dat het met koeienletters in de krant staat nog even snel geïnformeerd met een briefje of telefoontje ?

We hebben als raad de mond vol van burgerparticipatie en zijn van goede wil, maar dan moeten de neuzen wel in dezelfde richting staan van zowel raad, college als van ‘ de vierde macht’.

Je kunt als gemeente tonnen steken in het “ nieuwe werken”  en de infrastructuur hier op afstemmen en inrichten, maar als het nieuwe werken niet ‘landt’ in de hoofden van de medewerkers van de gemeente is elk hieraan bestede euro een verloren euro.

College, we verwachten niet eens een antwoord op bovenstaande vragen, want dat is toch weer achteraf pappen en nathouden.

Wel hopen we van harte op de cultuuromslag in de praktijk , die met de mond al zolang wordt beleden, bij iedere bestuurder en medewerker van de gemeente Assen!

Fractie GroenLinks,

Laura Punt

Hans Marskamp