GL streeft net als dit college naar een duurzame gemeente en duurzaam grondgebruik.
Juist daar waar de gemeente in the lead is als grondeigenaar zou zij het goede voorbeeld moeten stellen en hierop beleid moeten voeren.
In de toelichting op de motie geven wij een aantal voorbeelden en aanleidingen om tot een dergelijk beleid te komen. Deze zijn niet leidend.
De motie houdt uiteindelijk niet meer in dan een opdracht van de raad aan het college een kader op te stellen onder welke voor waarden de gemeente een duurzaam en ecologisch verantwoord gebruik van haar agrarische gronden zou willen stimuleren. Over de exacte inhoud hebben we het pas als er een voorstel of voorzet van het college ligt.
Motie Jacht
De achtergrond van de motie jacht is van gelijke strekking als bij de motie pacht: verantwoord omgaan met de agrarische eigendommen van de gemeente.
De huidige flora en faunawet regelt voor beschermde diersoorten de jacht vrij nauwgezet. Voor 6 diersoorten geldt echter nog steeds dat hierop in bepaalde periodes vrij gejaagd mag worden: wilde eend, haas, fazanthennen, fazanthanen, houtduiven en konijnen. (onderscheid bij fazanten i.v.m. verschillende jachttermijnen in het jaar).
De toekomstige Natuurwet brengt hier geen verandering in en hanteert dezelfde lijst van dieren waarop vrij gejaagd mag worden.
Wat de indieners van de motie betreft is jacht alleen aan de orde als daar een noodzaak voor is en is plezierjacht niet aan de orde op gronden van de gemeente. Het Rijk toont aan belang te hechten aan de intrinsieke waarde van natuur , maar desondanks is het momenteel erg slecht gesteld met de biodiversiteit en worden een aantal kwetsbare soorten in zijn voortbestaan bedreigd. Laten wij voor komen dat bovengenoemde diersoorten in ieder geval op de gronden van de gemeente Assen niet vogelvrij zijn en tot de categorie “Dodo” gaan behoren.