Geen ontsnappen aan de bijstand, kopt het Parool op 14 juni nav van de jaarlijkse monitor naar de Wet Werk en Bijstand.
De nieuwe realiteit waar ook gemeenten mee worden geconfronteerd is die van de flexibiliteit op de arbeidsmarkt.
Jaarstukken ISD-Alescon-GKB
Assen speelt in op deze signalen met het Werkpunt! , maar moet toch samen met de GKB constateren dat de aanvragen van inwoners met problematische schulden toeneemt.
En dan hebben we het nog niet eens over de gevolgen van allerlei wetgeving die nu nog niet meegenomen is in deze begrotingen.
Uit de brief van het College blijkt ook wel dat onzekerheid troef is de komende jaren.
Waarop het college baseert dat er een moeilijk in te schatten economische GROEi zal zijn, weet ik niet, maar alle signalen lijken toch echt nog een andere kant op te wijzen. Maar ook dat is koffiedik kijken.
Alle ramingen en prognoses die in deze brieven worden genoemd zijn gebaseerd op een andere prognose, die weer gebaseerd is op de vorige.
Kortom, we weten eigenlijk met z’n allen niets, maar moeten daar wel maatregelen voor gaan nemen.
Ik geef het je te doen, zelf als het in ons geval uitsluitend over kaders stellen gaat.
Graag zou ik van de wethouder willen weten of het mogelijk is dat wij regelmatig op de hoogte worden gehouden van de gang van zaken tav de gevolgen van Rijksbeleid. Neem aan dat dat geen problemen zal gaan opleveren, de toezegging dan. Rijksbeleid is van een andere categorie.
Verder verbazen wij ons over de onderbesteding van de meedoen premies. Dit staat in schril contrast met de verhoging van het aantal schuldenhulpvragers en de verhoging van de mensen in een uitkering.
Komt dit omdat de gekozen methode (webshop) gewoon te drempelverhogend is? Of is de ISD kritischer geworden in de uitvoering en komen mensen dus veel minder gemakkelijk in aanmerking of is de procedure zo ingewikkeld geworden dat mensen afhaken. Signalen bereiken mij wel dat inwoners gewoon moe zijn van de bureaucratische handelingen, die verricht moeten worden om ergens voor in aanmerking te komen.
De kwijtscheldingen via Hefpunt vind ik daar altijd weer een plastisch voorbeeld van.
Leuker kunnen we het niet maken, maar zeker niet makkelijker en dat zal is dan direct een onderdeel van het probleem. Als dit ook het geval is bij de meedoenpremies dan lijkt het mij zaak dat wij daar zo spoedig mogelijk maatregelen voor gaan nemen. Of vinden de andere fracties dit niet nodig?
GroenLinks kan wel instemmen met de door het college voorgestelde zienswijzes met de toezegging dat wij regelmatig of eerder indien daar aanleidng toe is, worden ingelicht over de voortgang op de dossiers.