Op 13 januari heeft de gemeenteraad van Assen het integraal overzicht dekking en planning van de FlorijnAs besproken.
Onderstaand de bijdrage van GroenLinks Assen, door Hans Marskamp.

 

 

GL is het college erkentelijk voor het integrale overzicht van de ontwikkelingen Florijnas. Een totaaloverzicht geeft de raad de nodige informatie en inzicht in de totale problematiek.

De planning van de verschillende deelprojecten is ambitieus maar duidelijk en ook de met de verschillende projecten gemoeide investeringen zijn helder inzichtelijk gemaakt.

Wel blijkt uit het overzicht de complexiteit van de materie en hoe allerlei zaken op elkaar ingrijpen zowel wat betreft de uitvoering van de projecten als de financiering ervan door gemeente, rijk, provincie en particulieren. Gezien de aard en omvang van het geheel is dit voor eenvoudig welwillend raadslid nauwelijks meer te overzien en te behappen, maar hierover straks meer.

Zoals vaker zit het venijn in de staart: de exploitatietekorten !

Per 1-1-2010 wordt op het totaal al een tekort voorzien van 32,8 miljoen euro + PM en dat gaat het om de tekorten op de revitalisering Stadsbedrijvenpark en Landschap Assen-Oost. Met name op het Stadsbedrijvenpark zal - zo verwachten wij - een tekort zitten van minimaal vergelijkbare grootte als het nu al geraamde tekort. Met andere woorden het gaat om astronomische bedragen.

Wij vragen ons af of het college zich ook grenzen stelt wat betreft de tekorten op de gebiedsontwikkelingen rond de Florijn-as. Of moet deze restigieuze ontwikkelingen kost wat het kost worden doorgezet.

En dan kan de wethouder in de krant wel roepen dat ons geen debacle als in Emmen staat te wachten omdat de RSP-projecten grotendeels gefinancierd zijn, maar dat neemt niet weg dat in het overzicht wel degelijk wat bagatelliserend staat dat ook wat deze nog projecten betreft nog sprake is van ‘ een aantal open einden’ .

Voor de cofinanciering wordt nu al aangegeven dat de oorspronkelijke dekkingsoptisch geen van alle als realistisch kunnen worden beschouwd. Ja er is 2 miljoen boven water doordat deze bedragen reeds zijn geïnvesteerd, maar de overige 11 miljoen???. Er is nog geen notie van hoe dit te dekken.

De reserves zijn op. 6,1 miljoen uit Reserve grote projecten ? Deze pot was toch leeg en het is nog geheel onduidelijk hoe een en ander moet worden aangevuld. Winst Kloosterveen 3: Is nu al zeker dat deze exploitatie voldoende winstgevend kan worden afgesloten ?

Ook de Algemene reserves van het Grondbedrijf zijn uitgeput althans niet toereikend. Er wordt heel simpel gezegd dat alle grondexploitaties een taakstelling moeten krijgen om door optimalisatie de tekorten te verkleinen. Wat dit gaat opleveren blijft onduidelijk.

Resumerend: wat ons betreft is de financiering van de Florijnas zoals het nu lijkt gebaseerd op drijfzand. En op drijfzand kun je geen huizen bouwen en als gemeente moet je heel erg op passen de vaste grond onder de voeten te houden, want voor je het weet zak je er tot een artikel 12 status in weg.

Zoals ook al opgemerkt in de raadsvergadering van 16 december blijft GL ervoor pleiten toch meer te faseren en projecten volgtijdelijk in plaats van gelijktijdig uit te voeren. Eerst de infrastructurele projecten waarvoor wel grotendeels dekking is vanuit de RSP-gelden en dan verder kijken.

Dan het punt van het hiervoor al genoemde punt van overzicht hebben en houden voor de raad. Gezien de complexiteit van de materie stelt GL voor dat de raad zich in deze bij laat staan door een onafhankelijk bureau dat de nodige expertise in huis heeft en de raad in zijn geheel kan voorlichten over de stand van zaken en kan bijstaan. Wil je recht doen aan de controlerende taak van de raad, dan kun je hier haast niet om heen. De kosten hiervan ten opzichte van het totale project zijn peanuts. Ook bij de provincie zie je een dergelijke beweging en wil PS zich laten bij staan door expertise van buitenaf. Wij zijn erg benieuwd hoe de andere raadsfracties hier tegenover staan. Indien een meerderheid van de fracties hier positief tegenover staat zou een en ander via het presidium wat ons betreft nader kunnen worden uitgewerkt.