Ik krijg een raar gevoel bij dit voorstel. Hoe kan het zijn dat in dit voorstel toch vooral het hosanna en halleluja overheerst over de resultaten van de afgelopen 5 jaar , terwijl in het rapport de Noordelijke Rekenkamer het gejerimeer karakter aanzienlijk groter is en men daar verre van positief is?
Je krijgt daar toch een wat raar gevoel bij als raadsfractie: word je door het college in het voorstel wel eerlijk en objectief voorgelicht over de kansen en resultaten rond sensor? Kijkt de wethouder hier niet teveel door een roze bril ? Hij wil immers zo graag verder.
Ik leg het voorstel op een aantal punten langs de lat van het rapport van de Noordel.rekenkamer.
- Werkgelegenheid
In het raadsvoorstel wordt gesteld dat groei is van 80 naar 175 sensor gerelateerde bedrijven en sprake is van 700 arbeidsplaatsen. De NRK heeft het over een dubbeltelling van arbeidsplaatsen en dat er geen reëel zicht is op de mate waarin doelen zijn bereikt.
- In het voorstel staat dat Sensor Universe, HIT, Incas3 en SensorCity grotendeels hun doelstellingen hebben gerealiseerd.
NRK zegt dat er geen reëel zicht is en dat Incas 3 in 2013 nog niet op eigen benen kan staan en zich langzaam ontwikkelt. In plaats van de verwachte 70 fte's zijn er maar 13 gerealiseerd. De membershipfinanciering is niet van de grond gekomen.
GL vindt een percentage van 19 voor Incas3 en 4% voor HIT wat betreft de gerealiseerde werkgelegenheidsdoelstelling toch een heel ander conclusie dan die van het college en vrij mager
- In het voorstel staat dat HIT nu op 100 studenten zit
NRK zegt de bachelor opleiding zich ontwikkelt maar langzamer dan voorzien. De masteropleiding is nog niet gerealiseerd. Voor 2012-2013 wordt gesproken door NRK over een instroom van 41 bachelorstudenten en 0 masterstudenten in plaats van de geprognosticeerde 277 en 30 studenten. Waar komt het aantal van 100 studenten dan weg genoemd in het voorstel?.
De NRK constateert dat pas in 2011 onderzoek is gedaan naar draagvlak voor de masteropleiding en dan pas blijkt dat er geen draagvlak bij bedrijven is.
- In het voorstel staat dat het sensorgebeuren heeft bijgedragen aan de economische structuurversterking van N Nederland.
NRK zegt dat niet vast staat dat projecten die zijn uitgevoerd op het gebied van sensortechnologie daadwerkelijk door toedoen van de clusterorganisatie tot stand zijn gekomen ( LOFAR)
Tot zover de greep uit de opmerkelijke verschillen tussen voorstel en de NRK
Als we vervolgens kijken naar de komende 5 jaar wordt ingezet op:
-Sensorcampus
-Living lab/smart city
Sensorcampus.
Waar blijft de Hanzehogelschool in de opnoeming van samenwerkingpartners? Trekken zij zich terug? Wordt de huur op de huidige locatie beëindigd? Is er al een nieuwe huurlocatie in beeld ?
Living lab
De verwachtingen zijn hooggespannen. Sensors en metingen all over the place.
Naar wij begrepen, wordt er in eerste instantie een beperkt deel van het netwerk aangelegd. Hoe wordt in de dekking van een meetwerk over heel Assen voorzien en is dat op korte termijn technisch haalbaar en betaalbaar ? Kortom kan technisch het living lab wel worden gerealiseerd ?
Verder worden de doelstellingen te bereiken in 2018 helder geformuleerd. Maar wat als niet ?? Wat als blijkt dat men in 2018 niet op eigen benen staat? Wanneer laat Assen het kind los, of beter, wanneer het een zorgenkindje blijft, wat dan ?
In dat verband vinden wij het raar dat we nu 2,5 miljoen voor vijf jaar beschikbaar moeten stellen waarvan voor 9 ton over het graf van dit college heen wordt geregeerd en de subsidievoorwaarden nog niet eens bekend zijn. Wat gaat men exact doen voor dit geld, wat zijn de prestatieafspraken ? Niet smart geformuleerd! En dus wederom niet te meten of te waarderen. Waar is hier het VVD pragmatisme! Als raad lijken we een blanco cheque af te geven.
Dan nog een opmerking over de beeldvorming en PR. Voor het publiek is het sensor cluster niet te begrijpen en je hoort van mensen dat men ontevreden is over het gebruik van zoveel publiek geld, in deze tijden van bezuinigingen. Ik denk dat vooral daar in geïnvesteerd moet worden, (uitleggen, reclame maken) ook om marktpartijen (bedrijven) te interesseren
Een vraag: In het voorstel komt in de tabel met het financiële overzicht uit het niets uit de lucht vallen de term: Smart Society Assen. Wat is dit precies ? Het bedrag correspondeert met livin lab en smart city. Als het gaat om ontwikkelen van nieuwe netwerken zoals daar staat hebben we het dan over netwerkborrels en vriendenclubjes of over fysieke data- netwerken??? Graag meer helderheid hierover
Resumerend :
Een voorstel als dit afgemeten tegen het NRK rapport doet het vertrouwen in het college en het realiteitsgehalte van het voorstel geen goed.
Het voorstel geeft weinig keuzemogelijkheden. Er wordt op geen enkele manier gesproken over wat de consequenties zouden zijn als Assen de stekker er uit trekt. Valt dan de gehele financiering onder het sensorgebeuren weg ? Komen alle andere subsidies in gevaar ?? ik heb geen idee !
De stekker eruit halen als gemeente Assen zal wel geen optie zijn volgens het college, gezien ook de investeringen die reeds gedaan zijn, maar neemt niet weg dat je met dit bedrag veel kunt doen inclusief werkgelegenheid creëren.
Ik hoop dat het college onze zorgen en ons wantrouwen kan wegnemen