Voor het eerste “een wijntje drinken met” van onze nieuwsbrief spreek ik met campagneleider Bram de Kleine. Op een zonnige donderdag, 28 mei spreken we af in het Lariksbos, omdat Bram voor zijn werk al veel tijd in zijn eigen huis doorbrengt is dat wel zo fijn. En het Lariksbos is gewoon een heerlijke plek om even te zijn. Langs het fietspad staat een picknicktafel waar we (grotendeels) rustig kunnen praten. 

Welkom, fijn dat je een plekje in je agenda hebt gevonden voor dit interview.

Van te voren gaf je aan, als het maar niet zo’n heb je huisdieren, en wat doe je in het dagelijks leven interview gaat worden, en toch denk ik dat men best wel wil weten, wie is Bram en wat doet hij in het dagelijks leven?

Ik ben projectleider bij een klein ict bedrijfje, ik ben dus heel veel aan het regelen, managen, bellen, dat soort dingen, dat is mijn werk. Daarnaast houd ik bijen, ik heb een stuk of 6 volkjes die overal door Drenthe staan, waar ik regelmatig bij langs ga, om te verzorgen, te controleren, en ook een beetje honing uit te halen af en toe. Verder bij GroenLinks actief, al een hele tijd. Ooit begonnen bij Dwars, ook in het landelijk bestuur van Dwars gezeten en nu hier in Assen 

 

Oke, Leuk! Je vertelt dat je bent begonnen bij Dwars, ben je daar al jong ingerold?

Ik denk dat ik een jaar of 17,18 was dat ik eerst actief bij GroenLinks werd, dat was toen niet heel veel, en toen overgestapt naar Dwars.

Dat was niet zo heel veel?

Nee, GroenLinks in Emmen was niet zo actief en daar kon ik niet zoveel.

Jammer zeg, maar bij Dwars dus wel?

Bij Dwars kun je altijd meer doen, er zijn altijd meer dingen uit te voeren, ze zoeken altijd meer actieve mensen.

 

Je vertelde dat je zo rond je 17de politiek actief was, is jouw politieke interesse van huis uit meegekregen?

Nee! Absoluut niet

Hoe is die ontstaan dan?

Van mijn vaders kant kom ik uit een redelijk, PvdA georiënteerd nest, maar die zijn nooit actief geweest. Wel heel erg staan voor je rechten, lid zijn van de vakbond dat soort dingen. Vanaf het moment dat ik mocht stemmen en mij er ook echt in verdiepte, dacht ik, ik ga niet ergens op stemmen en dat dan niet actief steunen. Ik mocht vrij snel achter elkaar 2x stemmen, en toen dacht ik ja dan wil ik ook meer en ben ik lid geworden van GroenLinks en dan rol je heel makkelijk overal in. 

Je vertelde eerder dat je lid werd in Emmen, je bent in Emmen opgegroeid?

Klopt

Emmen is een gemeente waarvan bekend is dat die niet heel erg GroenLinks gezind is, hoe groei je daar dan op als jij wel echt een GroenLinkser bent?

Ik heb daar nooit echt heel veel last van gehad, wel heel veel discussies met anderen die toch wel enigszins andere voorkeuren hadden. Maar het is denk ik vooral de laatste jaren veel extremer geworden in Emmen. Veel Forum, veel PVV, daar heb ik toen nooit zoveel van gemerkt.

Is dat ook de reden waarom je uit Emmen bent vertrokken?

Nee, dat was puur voor mijn werk, dichterbij het werk is makkelijker, Assen leek altijd een leuke stad, eeuh dorp, en dat is het nog steeds. 

Je woont in de wijk Lariks, was het een bewuste keuze om daar te gaan wonen?

Nee, totaal niet. Ik kende Assen eigenlijk niet verder als het stukje waar ik doorheen reed naar mijn werk toe, op een industrieterrein in Marsdijk, daar wilde ik niet wonen. Ik ben gewoon gaan rondkijken wat er beschikbaar was en heb nu een ontzettend leuk jaren 60 huisje, toen ik daar binnen kwam viel ik daar meteen voor en na de bezichtiging was alles binnen een dag geregeld. Inmiddels woon ik al 2 jaar in Assen

En toen meteen in Assen actief bij GroenLinks?

Niet helemaal, wel vrij kort daarna.

En dan ga je eens een keer naar een vergadering, en dan ben je ineens campagneleider, hoe snel is dat gegaan?

Ja , het begon met dat Jacob (Wijngaard) mij belde, goh, leuk nieuw lid, laten we eens een kop koffie drinken. Dat was wel leuk, maar ik riep ook meteen, ik heb het heel druk, dus ik wil best een keer meedenken of bij een vergadering zitten  maar ik wil eigenlijk niet actief avonden lang vanalles doen. Tja en vanaf de zijlijn je mening geven, merken dat dat en gewaardeerd wordt en toch best wel veel weet en kan ga je langzamerhand verder. En toen ging het campagneteam wat op de schop, en was er een relatief klein clubje mensen die dat wilde gaan trekken, en zo rol je snel richting campagneleider en inmiddels ook kandidaat bestuurslid. 

En wat kan de afdeling van jou als campagneleider verwachten.

(lacht) Dat is een hele goede vraag, ik ben organisatorisch sterk, ik kan makkelijk overzien wat er nodig is, en dat dan ook goed regelen. Mensen managen, wat ik eigenlijk ook in mijn werk doe. Ik ben niet degene die vooraan staat met een flyer in zijn hand, en mensen aanspreekt. Maar ik kan wel zorgen dat alles goed geregeld is.

En wat ik van de campagne verwacht, ik wil leuke acties, dat het campagneteam hoe groot ook een leuk team is die er zin in heeft. Naast dat mensen het voor de partij doen en zorgen dat er meer stemmen komen wil ik ook heel graag dat we met een leuk en gezellig team steeds meer mensen kunnen motiveren om actief te zijn. Dat je dan naast een politieke partij ook een vereniging, een clubgevoel hebt en ik denk dat dat ook meehelpt aan het motiveren van mensen.

Als je dan nog specifieker gaat kijken merk ik dat het huis aan huizen heel goed werkt, in deze (corona) tijd heel lastig, want je bent heel zichtbaar. Ik ben zelf niet een groot fan van flyeren maar denk dat het ook goed is om in de stad zichtbaar te zijn. Ik hou zelf meer van ludieke acties eigenlijk, gekke dingen uitdelen, gekke bouwwerken maken.  Een van mijn eerste activiteiten ooit was voor de provinciale statenverkiezingen, toen hebben we van dozen een heel groot groen provinciehuis gebouwd, midden in Assen. Dat was een heel leuke actie waar je ook reacties op krijgt en zo heb je ook heel leuke gesprekken met mensen die daar langs lopen, ipv dat je ze eigenlijk “lastig” valt met een flyer.

Ben jij meer Groen? of meer Links?

Ik ben van alles een beetje,.....Dwars was in 3 delen opgebouwd, die hadden een groene club, een sociaal dus rode club en daarnaast nog, dat noemen ze dan blauw, een club die zich meer richt op veiligheid, op straat en digitaal, denk aan bv privacy en dat soort dingen, en ook vanuit mijn werk vind ik dat blauwe vooral ook heel interessant vooral op digitaal vlak, privacy en veiligheid en wat je als persoon wel en niet mag en moet kunnen, en hoe wetgeving en noodwetgeving door mag werken, wat er wel en niet mag ondanks wat ze zeggen. Dat vind ik heel interessant. 

Ik vind het groene wel leuk maar vaak zijn dat heel abstracte onderwerpen zoals bv stikstof, zijn vaak lastig uit te leggen, er zijn heel veel meningen over en maar heel weinig mensen die het echt precies weten.  Maar ik hou wel heel erg van de natuur en heb een hele leuke tuin waar ik nog veel in moet doen, ik vind de bijen leuk en heel belangrijk dus wat dat betreft heb ik ook het groene wel. 

De sociale onderwerpen zijn makkelijker, op politiek vlak zijn we niet de enige die op dat onderwerp heel actief zijn. Uiteindelijk vind ik inderdaad de sociale staat waar we in leven waar je zorgt voor mensen die het niet of minder kunnen maakt dat je een samenleving hebt, en niet ieder voor zich is.

Wat maakt gemeentepolitiek in jouw ogen leuker ten opzichte van  provinciale of landelijke politiek?

Bij de provincie zijn de zaken heel abstract, daar heeft de gemiddelde burger niks mee, tot het echt concreet wordt, zoals het wel of niet verbreden van een bepaalde snelweg maar de meeste onderwerpen heeft een burger niks mee te maken, eigenlijk ook net als de waterschappen, is heel abstract, heel belangrijk en is waarschijnlijk heel goed dat het er is maar als je mensen wil bereiken en het over dingen wil hebben  dan is dat in de provincie en bij waterschappen heel lastig.

De landelijke politiek vind ik heel erg leuk ik zou alleen niet de 2de kamer in willen, naast dat het enorm druk werk is heb je daar ook de politieke spelletjes en die zijn vaak niet leuk en vaak op persoonlijk of partij gewin uit, er is veel dirt, rotzooi wat over mensen verspreid wordt, uitgelekdt word. 

Gemeentepolitiek is veel dichterbij, dichter bij de burger veel concreter, waarschijnlijk ook veel belangrijker, iets eerlijker en netter naar mijn idee.

Heb jij zelf nog iets toe te voegen, te vertellen?

Nee, eigenlijk niet, ... Misschien toch een oproep, dat ik graag zou hebben dat er meer mensen actief mee gaan met campagne voeren, eens langs komen, een keer met een gezellige borrel  meedoen. Niet alles is politiek, niet alles hoeft politiek, maar het kan wel, je zit dan wel met een groep gelijkgestemde mensen, zelfs bij een hele actieve bijeenkomst, zelfs als je niks doet is dat leuk en gezellig en ben je heel erg welkom.

 

Bram, bedankt voor de tijd die je hebt genomen voor dit interview. Ik hoop ook dat jullie als lezers dit item waarderen. Ik vond het in elk geval leuk om te doen. 

Volgende keer dan staat een interview met Hans Marskamp, raadslid en fractievoorzitter op de planning. Bram heeft mij alvast een interessante vraag voor hem meegegeven. 

Ireen