Assen wordt een zeer duurzame stad, maar hoe lang gaat het nog duren??

 

Voorzitter,

“ Als het om klimaatdoelen gaat legt Nederland de lat heel hoog. Maar zodra het op daden aankomt, hebben we de neiging om over onze schouders naar anderen te kijken. Dan wachten af wat Europa doet én wat Kopenhagen oplevert. Uit angst dat we ons economisch schaden als we te hard vooruitlopen. Dat zou anders moeten.” Dit zou net zo goed een conclusie kunnen zijn van de fractie van GL in de Tweede Kamer. Maar dat is het niet. Tot deze conclusie komen de schrijvers van de Beknopte gids door de klimaatdoolhof.

Het zal u niet verbazen dat de fractie van GL de onderhavige beleidsvisie over duurzaamheid van harte zal steunen.

Tijdens de meningsvormende sessie over dit onderwerp heeft mijn fractie haar visie op duurzaamheid met u gedeeld.

Het mag duidelijk zijn dat GL duurzame ontwikkeling, een centrale plaats toekent in haar gedachtegoed.

GL blijft duurzame ontwikkeling zien als rode draad door alle beleidsterreinen.

Of dit nu Assen Koerst betreft óf de bouw van scholen óf onkruidbestrijding.

óf bij het doen van fysieke investeringen & bij het doen van sociale investeringen.

Of bij het nemen van maatregelen om de huidige crisis te lijf te gaan. Deze klimaatcrisis biedt juist ook economische kansen en dan moet je je nú ambitieus tonen.

Of, zoals wij in de voorjaarsnota hebben bepleit, oog blijven houden voor de meest kwetsbare groep in de wereld.

Duurzame ontwikkeling stopt niet, zoals sommige mensen denken, bij de grens met de gemeenten Midden-Drenthe, Tynaarlo, Noordenveld en Aa en Hunze.

Datgene wat wij voornemens zijn te doen, draagt direct bij tot een gezonde, levensvatbare wereld voor iedereen.

Het zorgt er mede voor dat ook komende generaties kunnen beschikken over een milieugebruiksruimte, waar onze ouders en wijzelf van hebben kunnen genieten.

En als wij de komende generaties onze zegen willen geven dan kunnen onze doelen niet ver genoeg gaan.

Over 4 jaar moet het niet nodig zijn een verhandeling te geven over het rapport van Rome, of over de Lokale Agenda 21.

Wij moeten dan terug kunnen kijken op een resultaat dat recht doet aan de aarde.

Voorzitter

Ik heb al gememoreerd dat duurzame ontwikkeling op alle beleidsterreinen herkenbaar moet zijn. We moeten op alle beleidsterreinen een duurzaamheidstoets toepassen.

Zo’n toets is er.

Bijvoorbeeld voor het Midden en Klein Bedrijf.

Met het doorlopen van de Duurzaamheidstoets genereert u zowel een score als een actielijst.

Wat levert het op?

De Duurzaamheidstoets is speciaal gemaakt voor het MKB en gidst de gebruiker naar concrete en praktische verbetermogelijkheden.

Is het college genegen in overleg met MKB Assen te bekijken in hoeverre ondersteuning gewenst is. Is het college genegen MKB te faciliteren door bijvoorbeeld deze toets deels te bekostigen?

Voorzitter,

En dan de gemeente?

Een gemeentelijke duurzaamheidstoets toetst de effecten van projecten op het milieu, de maatschappij en de economie.

In een duurzaam lokaal beleid is het belangrijk dat lokale besturen en gemeentelijke diensten hun beleid op duurzaamheid toetsen. In het kader van de duurzaamheidsvisie past de inzet van een duurzaamheidstoets bij het bepalen van uit te voeren acties. De vragen van de duurzaamheidstoets worden beantwoord door een panel van ambtenaren, deskundigen, stakeholders, die elk vanuit hun eigen expertise hun inbreng doen. Bent u bereid aan de slag te gaan met deze duurzaamheidstoets?

De uitvoeringsplannen tav het gemeentelijke duurzaamheidsfonds liggen klaar voor verzending naar de raad. En graag vóór de vakantie! GroenLinks is reuze benieuwd naar de voorstellen die hierin staan. Misschien plannen zoals het GroenLinks Groene dakenplan, wat betekent: betere isolatie en tegelijk CO2 opvang. Plannen die misschien zo ver gaan als de gemeente Rotterdam, die ieder die een groen dak aanlegt 30 euro subsidie geeft, 25 euro van de gemeente en 5 euro van het waterschap. Dit soort samenwerkingen, of het nu waterschappen of provincies zijn, geven het goede voorbeeld aan de burger, tonen inzet van de gemeente om werkelijk iets te doen aan CO2 opvang, isolatie van woningen en alternatieven bieden aan burgers om hen over de streep te trekken mee te werken aan het terugdringen van de CO2.

Plannen ook om mee te gaan doen aan het GroenLinks en PvdA voorstel om te werken aan de opzet van een Duurzaan Drents Energie Bedrijf, waar initiatieven uit het bedrijfsleven worden gebundeld en daadkrachtig ondersteunt. Daar snijdt het mes aan 2 kanten, het levert banen op en CO2 reductie. Plannen om de vele bedrijfsterreinen in te gaan richten met stroom die geproduceerd wordt d.m.v. zonnepanelen. Geef zelf alvast het goede voorbeeld door niet alleen zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis te plaatsen, maar op meer beschikbare gemeentelijke gebouwen en ter isolatie groene daken te maken.

Kortom, College, snel aan de slag. Ik overhandig u zo de beknopte gids door de klimaatdoolhof en

wil eindigen met een stuk uit het gedicht van onze stadsdichter Egbert Hovenkamp 2 die dit speciaal voor GroenLinks heeft geschreven, de volledige tekst staat op de website:

In Staat:

Waar groen=groen, wordt beleden.

Waar van Groene daken , kan worden geschreeuwd.

Huis jezelf, in visie en beleid,

Huis jezelf, in rust en vrije tijd,

huis jezelf, met dierbaren samen,

huis jezelf met open deuren en heldere ramen.