HET NIEUWE NORMAAL?! 

Een tijdje geleden schreef Bas Haring, wetenschapsfilosoof aan de Universiteit Leiden, over corona (hij heeft zelf ook corona gehad) en het nieuwe normaal. Hij eindigde zijn verhaal met de opmerking dat uiteindelijk de 1,5 samenleving waarschijnlijk niet altijd blijft maar dat het mooi zou zijn om te kijken welke dingen we straks zouden kunnen aanhouden: zeg maar  nieuwe gewoonten die we in deze periode aanleren. Geen majeure gedragsveranderingen hoor, maar we krijgen nu prikkels om zaken anders aan te pakken, en we worden daarvoor meteen beloond. Dan maakt zulk nieuw gedrag grote kans om te beklijven.

Ik denk dan zelf aan dingen zoals dat we nu toch vaak minder gaan autorijden, meer blijven videovergaderen en ook merk ik om mij heen dat mensen toch graag meer willen gaan thuiswerken. Dit zou beteken dat er dan ook minder kantoorruimte nodig is en minder vervoersbewegingen , wat weer een positieve uitwerking zal hebben op ons klimaat.

Ik ben benieuwd welke ideeën er binnen de leden van GroenLinks Assen/Drenthe zijn bij het “nieuwe normaal”. Dit is dus eigenlijk een oproep aan iedereen om gedachten/ideeën aan te leveren die we mee kunnen nemen in het nieuwe jaar richting de verkiezingen waarbij we het goede van de afgelopen tijd kunnen behouden en ook niet weer vergeten zodra alles weer “normaal” is. 

Wat voor mij nooit het nieuwe normaal zal zijn is het niet kunnen omhelzen en knuffelen van dierbaren en vrienden die het soms nodig hebben juist in deze soms moeilijke tijd. Ik eindig daarom met de titel van een boek van Ronald Giphart: Ik omhels je met duizend armen.

Ik wens iedereen een fijne zonnige en gezonde zomer toe.

George van Diepen