Op 10 februari 2011 is de notitie Cameratoezicht voor de laatste keer behandeld in de gemeenteraad van Assen.
Onderstaand de bijdrage van Hans Marskamp, met als klap op de vuurpijl, zijn bijdrage volledige met camera vastgelegd.
GroenLinks heeft zich er over verbaasd welk een totaal ander voorstel er nu ligt, vergeleken met het voorstel dat hier 14 dagen geleden opiniërend aan de orde was. Natuurlijk, de raad heeft het primaat, maar als een voorstel zo gemakkelijk van tafel gaat was het of een slecht voorstel, of is er in eerste instantie al heel slecht geluisterd naar wat de raad wilde. Of misschien was het voorstel wel een product van een coalitie die de kool en de geit wil sparen.
Want wat het voorstel nu nog behelst aan privaat cameratoezicht zijn vooral open deuren.
In het nu voorliggende voorstel blijft in het midden waarom de projectleider nu nog maar
€ 50.000,00 kost en 14 dagen geleden nog € 80.000,00. Waarschijnlijk omdat hij minder gaat doen, maar dit wordt niet expliciet duidelijk gemaakt.
Ook verbazen we ons er over dat nog steeds geen helderheid is over de bijdrage vanuit het ondernemersfonds. Het moet toch een kleine moeite zijn om te informeren bij het ondernemersfonds of zij hier wat in zien en willen meebetalen
Het enige waar we ons nog iets bij voor kunnen stellen, is het incidentele toezicht bij de TT, maar we vragen ons ook hier af of de kosten opwegen tegen de baten. Er wordt nu voorgesteld eenmalig 20.000,00 beschikbaar te stellen. Is dit een eenmalige proef of wordt dit in het vervolg structureel en zo ja hoe wordt dit dan gefinancierd?
Wat ons betreft is de motie met het uitgebreide rapport volledig en voldoende uitgevoerd.
Er is geïnventariseerd, de mogelijkheden voor samenwerking tussen gemeente en private sector zijn onderzocht, er is enig inzicht over de bereidheid van ondernemers om al dan niet een financiële bijdrage te leveren, de mogelijkheden van sensortechnologie zijn onderzocht en het onderzoeksresultaat is niet in het vierde kwartaal van 2010 gepresenteerd maar pas nu, halverwege het eerste kwartaal van 2011.
Wij kunnen dan ook slechts instemmen met punt 1 van het besluit, namelijk kennis te nemen van de rapportage.
Met de punten 2 tot en met 5 stemmen wij niet in, deze gaan verder dan de motie.
Voorzitter
Wat ons meer zorg baarde dan dit voorstel, is het artikel deze week in de krant over het onderzoek naar gezamenlijk cameratoezicht door de politie in het Noorden. Wij vrezen dat hier via een achterdeur geprobeerd wordt het cameratoezicht in de publieke ruimte als een paard van Troje binnen te halen.
GroenLinks hecht er dan ook aan haar standpunt wat betreft publiek cameratoezicht uit te dragen.
Ik had daarvoor woordelijk de bijdrage van het oud CDA-raadslid Henk Hoff van december 2009 kunnen citeren. Hij heeft toen duidelijk en zeer genuanceerd aangegeven waarom hij als vertegenwoordiger van het CDA tegen publiek cameratoezicht in Assen was.
Wij wijzen er nogmaals op dat in het onderzoeksrapport Privaat cameratoezicht openlijk wordt betwijfeld wordt of publiek cameratoezicht in het centrum van Assen noodzakelijk is. Het aantal geweldsincidenten tijdens de uitgaansuren ligt tussen de 19 en 27 per jaar. Het oplossingpercentage waarvan aangifte wordt gedaan bedraagt tussen de 78 en 100%.
Verder wordt gesteld in de rapportage dat voor publiek cameratoezicht de eisen van proportionaliteit en subsidiariteit gelden. De beperking van de privacy dient in een juiste verhouding te staan tot het nagestreefde doel, terwijl het doel niet op minder ingrijpende wijze kan worden bereikt. Verder moet aangetoond worden dat ze noodzakelijk zijn voor het handhaven van de openbare orde. Met genoemd oplossingspercentage lijkt het dat in de huidige situatie aan geen van beide eisen wordt voldaan in Assen.
En dan hebben we het nog niet eens over de aanzienlijke kosten.
Tenslotte verbazen wij ons met welk een gemak in de privacy van burgers wordt getreden. En dan altijd met dooddoeners als: wanneer je niks hebt gedaan heb je ook niks te vrezen.
We hebben hier gelukkig nog steeds een rechtstaat, maar met een populistische partij die meeregeert en het – laten we het niet hopen – wellicht het nog meer voor het zeggen krijgt, zijn de beginselen van onze rechtstaat steeds minder vanzelfsprekend en ligt oneigenlijk gebruik van alle wetten en mogelijkheden die onze privacy aantasten op de loer.
GroenLinks blijft dan om al de bovengenoemde reden dan ook van cameratoezicht in het publieke domein.