Het Ministerie van BZK heeft een tweede ronde opengesteld voor het indienen van een aanvraag voor het Nationaal Programma Aardgasvrije Wijken. Een proeftuingemeente ontvangt een financiële bijdrage vanuit het rijk om bestaande woningen en andere gebouwen via een wijkgerichte aanpak aardgasvrij dan wel aardgas ready te maken. Assen heeft voor de wijk De Lariks een aanvraag ingediend.
In deze wijk (buurt Vaart e.o.) hebben de woningcorporaties plannen om de woningen te gaan verduurzamen. Een unieke kans voor de gemeente om samen met de corporaties en Vaart Welzijn te werken aan de toekomstbestendigheid van deze wijk. We willen de verduurzaming koppelen aan investeringen in de openbare ruimte en de sociale infrastructuur. Met betrekking tot de verduurzaming denken we aan de introductie van een warmtenet waarin cascadering wordt toegepast. Cascadering is een bewezen techniek in de glastuinbouw, maar nog uniek in de woningbouw. Met deze techniek willen we de verduurzaming van de bestaande oudere woningen die een hogere temperatuur verwarming nodig hebben koppelen aan de nieuw te bouwen die een lagere temperatuur vraag hebben. We verwarmen de bestaande woningen met een hoge temperatuur. Daarna gaat het afgekoelde water als restwarmte naar naar de nieuwbouw om daar de woning te verwarmen.
Naast de corporaties en Vaart Welzijn worden ook vanuit het onderwijsbeleid en de arbeidsmarktregio kansen gezien. DE WPDA en onderwijsinstellingen vanuit GAS 2.0 / Energy College en Sterk Techniekonderwijs zijn enthousiast om mee te denken over deze nieuwe manier van verwarming en de kansen die dit biedt. Binnenkort zullen we onze samenwerking bekrachtigen met intentie overeenkomst.