Onderstaand de beantwoording van de schriftelijke vragen over Pleegzorg in Assen.
/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:Verdana;}
De afgelopen periode zijn diverse fracties van GroenLinks in Noord Nederland op werkbezoeken geweest bij verschillende organisaties die zich bezighouden met pleegzorg.
Bij GroenLinks heerst grote zorg over de positie van deze grote groep kinderen na de decentralisatie van de Jeugdzorg. De jeugdzorg valt vanaf 1 januari 2015 onder verantwoordelijkheid van de gemeenten in plaats van de provincie.
Landelijk stijgt het aantal kinderen dat gebruik maakt van pleegzorg dramatisch. Gemiddeld leven er 4 keer zoveel kinderen in pleegzorg als het aantal kinderen dat in een instelling woont. GroenLinks vindt het voor alle kinderen wenselijk dat ze in een passende en veilige gezinssituatie opgroeien. Dat moet ook zo zijn als de pleegzorg onder verantwoordelijkheid van de gemeenten valt.
Pleegzorg is lastig te organiseren op lokaal niveau; het vinden van een passende plek voor een kind komt heel nauw. Op dit moment is er weinig tot geen aandacht in alle plannen voor deze grote groep kinderen. GroenLinks is dan ook bang dat gemeenten niet goed weten wat er op ze af komt en hoe ze dat moeten aanpakken.
GroenLinks heeft de volgende vragen voor het college:
- Heeft het College inzicht in het aantal kinderen dat in Assen in pleeggezinnen zit?
- Zo ja, om hoeveel kinderen gaat dit dan voor 2011 en 2012?
- Zit de pleegzorg als apart onderwerp in het uitvoeringsprogramma Doen?
- Hoe gaat het college dit op gemeentelijks niveau regelen?
- Gaat u op gemeentelijk niveau ook samenwerken met de overige gemeenten in de regio noord van jeugdzorg Drenthe?
- Zo nee, waarom niet; Zo ja, met welke gemeenten?
- Ziet u het als een optie om het , zoals het in de huidige situatie voor de schaal van Drenthe is, dit gewoon op provinciaal niveau te blijven regelen en de provincie de regie te laten houden?
- Zo nee, waarom dan niet?