Begroting 2016

“Deze begroting leest als een boek”, zei een wethouder tegen mij. Maar volgens GL meer als een stripboek, alleen de wolkjes ontbreken nog. Die gaan wij voor u invullen. Zeven partijen gingen ons voor.  Daarom houden wij het kort en beperken ons tot 4 van onze speerpunten.

Speerpunt: vluchtelingen en asielzoekers

Als achterliggende oorzaken van de grootschalige migratie worden armoede, oorlog, ongelijke verdeling van welvaart, mislukte oogsten en klimaatverandering genoemd.  Daar zou het debat in Europa en ook op nationaal, regionaal en gemeentelijk niveau over  moeten gaan. In de krant lazen we de vergelijking met een zinkend schip waar ze in de hoger gelegen cabines vechten of ze de mensen van de beneden dekken zullen toelaten of niet.  Ondertussen is er niemand bezig om het gat in het schip dicht te maken.

Wanneer we Assen plaatsen in dat perspectief van wat er rond om ons heen in de wereld gebeurt, is onze problematiek maar betrekkelijk. Mensen op drift, vluchtelingen die geholpen moeten worden aan opvang en op iets langere termijn aan woningen. Veel visie en leiderschap uit Den Haag hebben we niet te verwachten, zo blijkt. 

Graag horen we van het college hoe zij met zaken als opvang-en en huisvestingsproblematiek in Assen om denken te gaan. “De boodschap: we vangen straks al 1.000 asielzoekers op bij de Mandemaat en dus moet Assen bij de huisvesting van asielzoekers maar ontzien worden”, is aan ons niet besteed.

In dit perspectief: In TK is de motie Klaver aangenomen. Wij willen niet afwachten maar direct aan de slag. Daarvoor bieden wij een MOTIE Vreemdelingenbeleid aan.

Speerpunt: Wonen in Assen

Grote zorgen maken wij ons over het nieuw ingezette beleid van Actium tavt.a.v. de toewijzing. Ja, wij gaan het nog hebben over de woonvisie,  maar wat is de visie van het college tavt.a.v. huisvesting voor jongeren in Assen die net boven de HT grens verdienen, maar onvoldoende om bij commerciële partijen een huis te huren. Ook hier wordt werken weer afgestraft. Wat gaan wij als gemeente Assen doen om onze jongeren in Assen te houden voor werken en wonen! Of worden onze jongeren allemaal “zwerfjongeren”? En dan speelt daarnaast nog de problematiek zoals in wolk 1 besproken. Concreet: uitbreiding van het aantal huizen dat wij gaan bouwen in eigen beheer. Wij vragen het college dit verder uit te werken voor de bespreking van de woonvisie. 

Hoe moeten we de woonvisie zien in relatie tot keuzes die college nu al maakt voor Kloosterveen.

Het college wil bij de bouw van nieuwe huurwoningen bouwen volgens  “zoveel mogelijk inzichten op gebied van duurzaamheid gebruiken” ’  GL vraagt het college:  toon ambitie en lef en bouw energieneutraal. 

Speerpunt Duurzaamheid

Langs dat pad komen we dan toch ook weer op het onderwerp duurzaamheid. Een bijdrage hieraan is al lang niet meer vrijblijvend. GroenLinks ziet dat we in Assen steeds beter bezig zijn en de aandacht voor dit onderwerp in de begroting gelukkig toeneemt. De wethouder voelt zich geruggesteund door  de werkgroep Duurzaamheid, de duurzaamheidsavond en toont meer ambitie. Er staat een duurzaamheidsmonitor op stapel waarvan we hoge verwachtingen hebben. Wel maakt GroenLinks zich zorgen of er  in de personeelsformatie voldoende ruimte is voor duurzaamheid en de werkzaamheden die dit met zich mee brengt.

GroenLinks wil de wethouder verder steunen door duurzaamheid te benoemen als integraal beleidsonderwerp waar we over de volle breedte aandacht voor hebben.  Door nu concrete stappen te maken. We hebben daartoe een motie voorbereid zijn natuurlijk ook  mede-indiener van de motie inzake LED-verlichting. (MOTIE Duurzaamheidsparagraaf)

Speerpunt: Meedoen in Assen

Het credo van dit college is niet zorgen voor maar zorgen dat. We zien een terugtrekkende gemeente met,  wat ons betreft,  als toch wel triest hoogtepunt de term “overheidsparticipatie”  als tegenhanger van burgerparticipatie.  De omgekeerde wereld.  Wordt het geen tijd om het met elkaar het eens te worden over wat we nog wel en wat we niet als de taak van de gemeente zien? 

De zorgzame rijksoverheid wentelt haar taken af op de zorgzame gemeentelijke overheid. Dezelfde klacht die de gemeenten hebben over Den Haag kunnen de inwoners hebben over de gemeente: zorg wordt over de schutting gegooid en de centjes worden alleen maar minder. Steeds wmeer geld pompen in een GKB met taakstellend budget lijkt niet echt een oplossing. Wij willen dus graag meedenken wat onze taken daarin zullen worden en daarop een visie te ontwikkelen. Want met de mooie woorden in deze begroting gaan wij er niet komen. Die getuigen wel van wij willen iets, maar ja, hoe nu eigenlijk.  Zeldzaam vage omschrijvingen als: “we zetten in op het wegnemen vd oorzaak vd financiële problematiek”. Wat weet het college wel en wij niet van dat schip met goud? Werk e/o meer Inkomen lost dat nl op en beide heeft het college niet in de achterzak. Graag dus iets concreets in deze waarmee wij kunnen gaan werken. Wij willen u hiervoor alvast een suggestie doen (MOTIE participatiewet)

En dan natuurlijk de FlorijnAs. Geen speerpunt van ons maar wel van het College.

GroenLinks heeft bij de FlorijnAs blijvende zorgen over onderhoud op termijn van alle werken en kunstwerken. Het College blijft hangen in de mantra:  “we hebben het u gemeld en zoeken een oplossing.”.  Volgens GroenLinks mij hebben wij tijdens de behandeling van de voorjaarsnota al gevraagd met concrete voorstellen te komen en niet langer verstoppertje te spelen.

Wat voor GroenLinks wel een speerpunt is in de FlorijnAs: voorrang voor de fiets: U stelt wel dat het voor u voorrang heeft, maar wij merken daar vooralsnog weinig van. Niet alleen als het straks af is, maar zeker ook nu, wekelijks wijzigende fietsroutes werken noch met voorrang, noch met veiligheid.GroenLinks heeft zorgen  over shared space Stationsplein en de binnenstad, oversteekbaarheid  binnen de FlorijnAs en het enorme primaat van de auto.

Als laatste de Belastingtarieven, tja we kunnen het toch niet nalaten.

College gaat uit van trendmatig 1,5%,  OZB  daarbovenop meer dan trendmatig, nl  nog een 1,5 % extra.

Afvalstoffenheffing:  trendmatige verhoging, maar tarief 2015 en 2016 zijn nagenoeg gelijk.  Betekent dit dant dat de toegezegde daling in 2016 gelijk is aan de trendsmatige verhoging van 1,5%? Jammer dat ondanks de mooie praatjes bij de belastingruil college de toezegging van een in totaal gelijkblijvende belastingdruk  niet gestand kan doen en toch boventrendmatigboven trendmatig met 1,5%  de OZB verhoogt.