Deze week ontvingen we het bericht van de Buurtmoestuin Schakelveld dat het ‘te koop’ –bord voor de woningbouw ter plaatse in de buurmoestuin stond. Dit zorgt voor onrust bij de gebruikers van de tuin. Ook voor de locatie aan de Klenckestraat gelden vergelijkbare zorgen en de buurtmoestuin aan de Nansenstraat is opgedoekt zonder dat er een vervangende locatie is.

 

Buurtmoestuinen zijn een vorm van stadslandbouw en zorgen voor sociale binding, gezond voedsel en bewustzijn waar dit vandaan komt. Met de gedachte van ‘ tuinieren onder de vensterbank’ is dit project enkele jaren terug met veel enthousiasme gestart door de gemeente. Helaas is er in een aantal gevallen voor gekozen om gebruik te maken van ‘tijdelijke locaties’ . Dat houdt in dat er op enig moment verkast moet worden en een nieuwe locatie gezocht moet worden. Dit komt de continuiteit onder de tuinders en ook voor de teelt en grondbewerking zelf niet ten goede.

Belangrijk is dat er zicht is op een nieuwe locatie en deze beschikbaar is vòòr het moment dat de ‘oude’ locatie verlaten moet worden.

Bij het Schakelveld heeft de huidige locatie als meerwaarde dat deze tegen de MFA en scholen aanligt en er ook door schoolkinderen getuinierd wordt. Een locatie op korte loopafstand van de school is dan een must.

De locatie in de Klenckestraat is zo ongveer het enige groene eilandje in de wijk daar.

Dit brengt GroenLinks tot de volgende vragen:

  1. Onderschrijft het college het nut en de meerwaarde van de buurtmoestuinen?
  2. Wil het college zich inzetten en zich verbinden om in overleg met de buurtmoestuinen tijdig met vervangende locaties te komen als de huidige locaties onverhoopt toch verlaten moet worden ?
  3. Gaat het college alsnog actief op zoek voor een vervangende locatie voor de Nansenstraat eventueel samen met Actium ?
  4. Gelet op de unieke ligging van de locatie Schakelveld en Klenckestraat zou een heroverweging plaats kunnen vinden en de locaties definitief bestemd kunnen worden als buurtmoestuin. Herontwikkeling kan dan aan de orde komen als de buurmoestuin op enig moment zou stoppen.
    1. A Is dit juridisch gelet op verplichtingen naar derden een optie ?
    2. B Zo ja, is het college bereid een dergelijke heroverweging voor deze locaties te maken en de eventule kosten hiervan inzichtelijk te maken ?