Onderstaand de bijdrage van Hans Marskamp, fractievoorzitter n.a.v. het nieuwe bestuursakkoord.

GroenLinks is blij, oprecht blij. 

We hebben een nieuw college, we kunnen weer verder.
Het afgelopen bijna half jaar stonden toch veel dingen op een lager pitje en we hebben een beleidsarme begroting vastgesteld waar ook al niet veel muziek in zit.
Maar nu, nu kunnen weer verder met Assen en werken aan deze stad.
Niet alleen als coalitie, maar als raad samen de goeie dingen doen voor deze Assen.

Het was niet makkelijk een nieuwe coalitie te vormen, want we zitten in een moeilijke tijd waarbij soms harde beslissingen moeten worden genomen. 
Wij hebben dan ook respect voor D66 en de SP die halverwege deze collegeperiode ingestapt zijn en samen met CU, VDD en GL bestuursverantwoordelijkheid durven te nemen.

Want cadeautjes waren er niet om te verdelen. We zijn meer bezig geweest hoe de pijn te verdelen en toch een bestuursprogramma vast te stellen wat goed is voor én recht doet aan 
de stad en haar inwoners, in de huidige omstandigheden.
Daarbij ben ik blij dat we ervoor gekozen hebben op sociaal vlak, als het maar even kan, geen nee te gaan verkopen. 

Het proces om tot een coalitie te komen ging niet vanzelf en ik denk dat hier een woord van dank op zijn plaats is voor onze begeleider in dit proces, de heer Johan Baltes, die ons met 
geduld en tact heeft geholpen. Ook de uitstekende ambtelijke ondersteuning kon hierbij niet worden gemist. 

Voor de beide wethouders die straks – naar ik hoop – benoemd gaan worden heb ik bewondering. Het is ook op persoonlijk vlak toch een uitdaging waar je voor twee jaar instapt.
Beide zijn enthousiast en hebben er zin in, net als de rest van het college dat met hernieuwde energie aan de slag kan gaan.

Er ligt een akkoord op hoofdlijnen. Veel minder uitgeschreven dan het coalitieakkoord waar mee we gestart zijn. Dat biedt kansen én is een uitgestoken hand naar de hele raad om 
samen Assen te besturen. 
Inhoudelijk zijn we als GL blij met dit akkoord. Er zit voor ons genoeg kleur in. We blijven een sociale stad, we blijven werken aan de energietransitie en verduurzaming van deze stad.
En dus aan de toekomst van Assen en onze inwoners.

Meer nadruk op de wijken is iets waar we ook als GL blij mee zijn. Wethouders die actiever en meer de wijk in gaan, letterlijk daar hun gezicht laten zien, met in hun kielzog, hoop ik, de 
ambtelijke organisatie. We moeten als bestuur zichtbaar en benaderbaar zijn voor onze inwoners. Daarbij kan dit helpen.

GL wenst het nieuwe college succes en hoopt dat we in samenwerking met de raad de laatste twee jaar van deze collegeperiode constructief met elkaar aan de slag kunnen.